Петък, 19 Яну 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Мнения Созопол

Димитър Станчев, кандидат за общински съветник в Община Созопол: Искам да защитавам интересите на селата

  20.10.2023 14:44  
Димитър Станчев, кандидат за общински съветник в Община Созопол: Искам да защитавам интересите на селата

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

-Каква е мотивацията ви да участвате в местния вот?

-Местният вот е традиционно оспорван. Моята мотивация каква беше? Знаете много добре от къде идвам и на кое село съм жител и както обичам да казвам, аз съм от селската квота. И като такъв искам да защитавам интересите на малките населени места, защото има много проблеми, които са се натрупали през годините и останаха незабележими заради големите проблеми, в голямата община. Именно затова като деен човек и бизнесът, който развивам в малко населено място, мога да бъда много полезен, за да оптимизирам всички разходи, които в момента се залагат за малките населени места и да спомогна за тяхното развитие.

-Знаете ли колко са в момента парите, които идват от общинския бюджет за село Индже Войвода?

-Да, знам колко са. 36 000 лева.

-А за какво стигат тези средства?

-Тези пари стигат точно за годишното осветление на селото, годишната заплата на кмета, секретаря и до там.

-Как може да се подобри това и средствата да бъдат повече?

-Много лесно може да се подобрят нещата след като се оптимизира бюджета за определени неща в общината. Това е единият вариант. Вторият е ние като движеща сила да спомогнем за кандидатстване по европрограми и смятам, че моят екип, с който работя, спокойно можем да помогнем да се това да се случи и да се реализират проекти в селото. Най-вече трябва да привлечем инвеститори, а аз смятам, че има потенциал това да се случва в малките населени места.

-Как може да се развива едно село? Дадохте пример преди време, когато сам се справихте с много проблеми, включително помогнахте и за населеното място.

-Бих казал, че примерът който сме дали е много сериозен. По този начин успяхме за една година да издействаме над 20 разрешителни за строителство в едно село. Не само мога да кажа, но и да докажа как се развива едно село с привличане на инвеститори. Да, някаква част успяхме ние да направим – централната част на селото, но то си има и периферия. А аз искам да работя за всички села. Ако разделим общината на две – има крайморски села, има и странджански села. Аз съм единствен представител на вторите и мисля, че ще намеря начин да помагам.

-Инфраструктурата ли е основен проблем?

-Не само. Водоснабдяване и пътища са основни неща, които смятам, че с годините трябва да се правят поетапно. Няма какво да се лъжем, за всяко едно село да се направи пълен воден цикъл знаете колко много пари струва това нещо. Освен инфраструктурния проблем, който е във всяко едно населено място, има го и медицинския, с транспорта. Смятам, че с новия отбор ще се справим. Имаме идеите и виждането как да го направим.

-Някои мислеха, че ще се кандидатирате за  кмет на селото.

-Не. Нека говорим реално. В никакъв случай не съм искал да ставам кмет. Както моята съпруга казва „за по-малко от министър не те давам“ (б.а. смее се). Смятам, че като общински съветник ще съм по-полезен на селото.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения