Четвъртък, 18 Яну 2024
    
Общество

Подозират стотици случаи на изборен туризъм

  18.10.2023 17:55  
Подозират стотици случаи на изборен туризъм

Андрей Цеков: Става въпрос за миграция, която променя електоралния баланс и състав на населеното място

В 343 населени места съществуват данни за необичайно активна миграция в последната година на граждани с избирателни права към въпросните населени места. Това заяви днес на брифинг в Министерския съвет министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

Става въпрос за миграция, която променя електоралния баланс и състав на населеното място и създава съмнения дали не става въпрос за изборен туризъм, каза министърът. С оглед голямото обществено значение на местните избори и с оглед правомощията, които има министърът на регионалното развитие като принципал на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, министър Цеков е възложил да бъде направена проверка на извършените през последната година регистрации по настоящ адрес, на подадените заявления за гласуване по настоящ адрес към момента на изтичане на срока за тяхното подаване.

За заключенията от доклада е уведомен министър-председателят Николай Денков, каза министър Цеков. Той съобщи, че в правомощията на областните управители е да сформират комисии, в които да влязат представители на общинската и областната администрация, на дирекция ГРАО и на териториалните поделения на МВР, които следва да извършат проверки на законосъобразността на извършените допълнителни регистрации по настоящ адрес и да предприемат необходимите действия в случаите на установяване на нарушения.

Министър Цеков каза, че има необичаен брой новорегистрирани лица във въпросните общини, които са предимно малки населени места. От компетентността на областните управители и на кметовете на общини е да предприемат последващите действия. Министърът посочи, че очаква действия от областните управители и лично ще се поинтересува дали до тях е достигнал писмен сигнал за извършената проверка. Ако не е стигнал, ще ги уведомим официално от МРРБ, каза Цеков. Той поясни, че последващите действия са съгласно Закона за гражданската регистрация, според който се сформира комисия веднага, след като бъдат сезирани или областният управител, или кметът на съответната община. Комисията трябва да извърши незабавни проверки, каза Цеков.

По настоящ адрес в едно жилище могат да бъдат регистрирани не повече от два пъти броят на обичайно живеещите в него, информира регионалният министър. По думите му при проверките ще стане ясно дали има аномалии, свързани с регистрирани голям брой жители на един адрес. Принудителната административна мярка при установяване на такива нарушения е заличаване на регистрацията на съответното лице, което неминуемо ще се отрази на избирателните списъци, каза още министърът и допълни, че няма спомен преди предишни избори да са правени такива проверки.

 

Източник: БТА   


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения