Петък, 19 Яну 2024
    
Бургас Общество

Проф. Севдалина Турманова: Между здравето и опазването на околната среда има знак за равенство

  20.10.2023 10:17  
Проф. Севдалина Турманова: Между здравето и опазването на околната среда има знак за равенство

Дона МИТЕВА

„Химичните“ връзки между науката и изкуството бяха представени в Културен център „Морско казино“. Събитието премина под егидата на проф. Севдалина Турманова, а целта му бе да постави важни теми, засягащи опазването на околната среда и връзката човек-природа.

Под мотото “Не замърсявай, претворявай” млади таланти от Националната художествена академия – филиал Бургас, показаха как непотребни вещи могат да бъдат превърнати в произведение на изкуството.

Докторантките и млади учени  Антония Илиева и Емилия Иванова от университет “Проф. д-р Асен Златаров“ представиха презентации на тема: “Полимерите като заплаха за водните екосистеми“ и „Рециклиране на полимери“, чрез които добавиха „научна стойност“ на инициативата.

„Всеки от нас трябва да промени своето отношение не само към пластмасите, но да разбере и защо трябва да разделяме и рециклираме материалите и да им даваме втори живот. По този начин  ще спестим свежа енергия, свеж ресурс, а това води до намаляване на емисиите до по-екологичен начин на живот и до климатична неутралност, към която всички се стремим“, коментира проф. Севдалина Турманова. Тя сподели и тревожния факт от изследване което са правили със студенти в определени екосистеми от региона, че температурата последните две години се е покачила с около градус, което е тревожен факт. Той показва, че  глобалното затопляне се случва и всички сме потърпевши.  „Начинът  да се борим с това е да променяме нашите навици, нашето поведение. Да сме информирани“, допълни тя.

Интересният паралел между творчеството и опазването на околната среда даде повод за поставянето на интересни въпроси за чистотата на въздуха, за пластмасата,  която е в океаните и моретата.

 Притеснителен е фактът, че пластмасовите частици достигат до морските обитатели, те ги поглъщат, а след това ние ги приемаме чрез храната.  

„Обща е отговорността в поддържането на една по-благоприятна среда на земята, а между здравето и опазването на околната среда има знак за равенство. Друг проблем е все още липсващата култура по отношение на разделното събиране на отпадъци“, заяви проф. Севдалина Турманова.

Младите таланти от НХА – Бургас, водени от доц. Колибаров изработиха две пана и интересни риби от пластмаса и непотребни вещи. Тези проекти ще бъдат предоставени на Зонта клуб Бургас и подадени на търг. А средствата са предназначени за подкрепа на стипендиантска програма за млади таланти и ученици от област Бургас.

„Трябва да имаме уважение към другите и към света, който обитаваме. Студентите са щастливи, че се провокират от едни материали, които са до болка познати и ни заобикалят и това, че успяват да предадат един съвсем различен поглед“, обобщи доц. Димо Колибаров.

В продължение на темата за опазването на околната среда проф. Турманова инициира и изрисуването на стена в града, която да показва нагледно колко е важно да бъде чисто нашето море. Целта е да се привлече внимание върху темите, свързани с опазването на Черно море и на заобикалящия ни свят. Присъстващите на презентацията избраха кой от двата проекта да бъде реализиран.

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Созопол
Димитър Станчев, кандидат за общински съветник в Община Созопол: Искам да защитавам интересите на селата
  20.10.2023 14:44      

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА   -Каква е мотивацията ви да участвате в