Събота, 20 Яну 2024
    
Бургас

Различните творци показаха изработени предмети от глина

  20.10.2023 14:06  
Различните  творци показаха изработени предмети от глина

Творческите възможности на  хората с увреждания показа изложбата открита днес, която се казва „По пътя та глината“. Тя е плод на арттерапията  за хора  с увреждания основана на работа с глината и запознаването им с културното наследство в сферата на керамиката и други художествени занаяти.

Марионела  Стоянова, ръководител на Социален Център Бургас представи проекта.

В него участваха 22, потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Сдружението. Основната цел на проекта бе участниците да се запознаят с работата с глина, да придобият нови трудови умения – да се научат да работят на грънчарско колело  и  самите те да изработят различни предмети. 

„Глината не е избрана случайно. Тя е особен материал – минерал който дава различно усещане при допир. Отдавна са известни лечебните й свойства и благотворно  влияние върху психиката и физическото състояние на хората- Глината повлия много добре на хората със спастика. При други помогна за подобряване на концентрацията. Работата с глина по проекта се случи под зоркия поглед на нашите обучители – Николай Николов и Андон Орлов, на които всички ние благодарим за търпението“, разказа Стоянова.

Обучението продължава четири месеца. През това време са изработени над 500  пластики  и предмети. Една част от тях бяха подредени в изложбата.

Сред гостите бе и проф. Севдалина Турманова. Тя припомни, че през тази година ОбС Бургас намери подходящо помещение, където потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на  хората с увреждания да разгърне по-добре дейността си.

Преди да започне работата по проекта участниците са посетили Троян, където са получили своето вдъхновение.

Димо  Димитров, на 29 години, посещава центъра от 10 години и признава, че тази услуга му помага да води пълноценен социален живот и да придобива нови знания и умения.

„В рамките на проекта „По пътя на глината“ успях да се потопя по на дълбоко в същността на глината. Научих какво е шликер – течна глина, която се налива в калъпи. Успях да се докосна и до грънчарското колело. На него се научих да центровам глината. Изработвахме различни предмети. Аз си изработих халба за бира.  Искам да благодаря на господата Орлов и Николов, че ни научиха да  работим с глина Покрай проекта се научих да ценя повече работата на грънчарите. Научих и това, че глината се използва и в космическите совалки“.

От екипа на проекта бяха изказани благодарности за СУ „Иван Вазов“ и неговия директор Виктор Григоров за дадената възможност да се ползва пещта в училището за изпичане на изработените предмети. Специални благодарности и за художника Бисер Проданов,помогнал при изпичането.

Поздравления към присъстващите поднесоха четвъртокласници от ОУ „Александър Георгиев  Коджакафалията“, които са нови приятели на Центъра.

Част от изложените предмети бяха закупени от присъстващите на откриването, а средствата ще бъдат вложени отново в материали с които да продължи да се работи.

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения Созопол
Димитър Станчев, кандидат за общински съветник в Община Созопол: Искам да защитавам интересите на селата
  20.10.2023 14:44      

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА   -Каква е мотивацията ви да участвате в