Събота, 13 Яну 2024
    
ИЗБОРИ 2023 Созопол

Тихомир Янакиев: Община Созопол е подготвила за Атия проекти за над 1 млн. лв.

  14.10.2023 12:30  
Тихомир Янакиев: Община Созопол е подготвила за Атия проекти за над 1 млн. лв.

Част от тях – умен светофар, автобуси в селото, канализация

 

Кандидатът за втори мандат за кмет на Община Созопол Тихомир Янакиев се срещна с жителите на село Атия. На нея бяха обсъдени множеството важни за хората проблеми. Набелязани бяха и решения за тях.

Ето какво съобщи Янакиев след срещата:

Всеки път, когато отивам в с. Атия си мисля, че това е едно от хубавите места за живеене в община Созопол. Има си всичко необходимо, за да стане предпочитано от хората, които искат да избягат от летния хаос по курортите – планина, море, зеленина, пространство.

А хората, които живеят в Атия за пореден път ми показаха, че са готови да участват в процесите, които ще доведат до резултатите, към които се стремим аз и моя екип – да покажем това село в пълния му блясък.

Това, разбира се, няма да е лесно и бързо. Основите вече са поставени от кмета Румен Димитров. Той работи денонощно и прави и невъзможното с малкия бюджет на селото, като често премълчава постиженията си.

Един от проблемите на жителите на село Атия е с пътния възел на разклона с военната база. До построяването на пасарелка там ставаха много инциденти, млади хора загиваха в катастрофи докато пресичат платното. Сега това вече е преодоляно, но тази отсечка се нуждае от по-кардинално решение, за да се предпазят хората, които завиват с автомобилите си от Созопол към Атия. Румен разказа, че са правени много постъпки за създаване на кръгово кръстовище, но от АПИ са преценили, че това не е възможно. Вариантът е поставянето на умен светофар, който да се включва при подаването на сигнал, че автомобилът завива наляво. Предстои решението на АПИ.

Хората от Атия поискаха автобусът от и за Бургас да минава през селото, за да не се създават предпоставки за ПТП с децата, които отиват или се връщат от училище. За това последната дума имат превозвачите и аз ще разговарям с тях, но тази идея вероятно ще се осъществи когато завършим първия етап от ремонта на пътя с. Атия – с. Равна гора, така, че автобусът от Атия да минава по вътрешно шосе и да излиза на Отманли. Вече сме направили третия етап от този път – от с. Росен до с. Равна гора. За първите два етапа имаме проектиране и търсим финансиране.

Тук е моментът да кажа, че моят екип вече е изработил 13 проекта, с които вече сме кандидатствали или ще кандидатстваме по отворените европейски програми.

Един от тези проекти ще бъде и за канализацията на с. Атия. Вече има избран проектант. Проектирането ще отнеме около 6 месеца, но през това време ние ще направим остойностяване и ще бъдем подготвени да кандидатстваме. Само проектирането на канализацията ще струва 200 хил.лв.

Община Созопол е подготвила за Атия проекти за над 1 млн. лв. Те включват нови детски и спортни площадки, ремонт на детската градина, ремонт на пътя между двете селища, като се предвиждат тротоари и велоалея, нов пенсионерски клуб в долния квартал, създаване на алеи за разходка на възрастните хора, нови пейки и парково пространство.

Голямата новина за жителите на вилното селище в квартал Миньор е, че вече са подготвени всички документи и се очаква решение на Общински съвет за създаване на ПУП, така че това да се превърне в урбанизирана територия. Там също ще има канализация и нови улици.

Кандидатите за общински съветници от листата за общински съветници на коалиция „БСП за България“ /КП „БСП за България“, „Политическа партия МИР”, „Политическа партия Български гласъ”/ с № 68 в интегралната бюлетина подариха на жителите на с. Атия контейнер – сърце за събиране на капачки. Това беше желанието на младите майки в селото, които искат да помогнат за закупуването на кувьози, неонатални линейки и дори хеликоптер за подпомагане лечението на бебета.

По време на нашата среща в Атия една възрастна жена каза: „Всичките деца на това село са мои деца“. Мила госпожо, те са и наши деца! И всичко, което правим аз и моят екип за община Созопол, е в името на децата.

Заставам пред вас и ви гледам честно в очите. Няма да ви обещавам чудеса. Обещавам само това, което мога да изпълня. Вие виждате какво сме направили през тези 4 години с минималните средства, с които разполагахме. Ако отново ми гласувате вашето доверие и маркирате № 68 в бюлетината за кмет на община Созопол, за кмет на с. Атия и за листата с общински съветници, обещавам да направя всичко възможно и вие, и децата ни да се гордеят, че живеят на това прекрасно място.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Димитър Германов: Удовлетворен съм от това, което заедно с моя екип постигнахме през последните 12 години
  13.10.2023 14:52      

Настоящият кмет на Община Приморско д-р Димитър Германов отправи поздрав към колегите и служители