Петък, 12 Яну 2024
    
Бургас

В аптеките без трусове заради електронните рецепти за антибиотици

  13.10.2023 16:13  
В аптеките без трусове заради електронните рецепти за антибиотици

Дона МИТЕВА

Аптекарите са готови да обработват електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Това не е нещо ново за нас. Ние нямаме затруднения със системата. Повече се притесняват лекарите, като изтъкват, че не на всякъде имат компютър или интернет, за да пускат тези рецепти. Приложението го има качено на много места, и то може според мен да се инсталира и на телефона, така че не е необходимо лекарите навсякъде да носят със себе си лаптоп, а дори и таблет. Така коментира новото разпореждане магистър фармацевтът Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. 

По нейни наблюдения с електронните рецепти повече проблеми имали не личните лекари, а тези с различните специалности. Тя припомни и това, че възможността за предписване на лекарства с електронна рецепта съществува отдавна. „Това, че не всички използват тази възможност е отделен въпрос. Но в аптеките софтуерите са пригодени много отдавна. Дори вече са изчистени и евентуално възникващите въпроси, като например отказ от изпълнение. С наболелия проблем с невъзможност да бъде извършена генерична замяна. Възможността, която имат лекарите много отдавна по наредба 4 е да направят генерично предписване. Т.е да си ги предпишат лекарствата по международно непатентно наименование, което е най-чистият вариант за предписване, защото по този начин, човекът има много голяма вероятност да си намери лекарството, после в аптеката може да му кажат имаме на няколко  фирми и той да си избере“

Антибиотиците и лекарствата за диабет ще се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само с електронни рецепти от понеделник, 16 октомври. Новата политика за предписване и отпускане на двата вида лекарства влиза в сила след като предложените от Министерството на здравеопазването бяха обнародвани в Държавен вестник.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
д-р Асен Бонджев: Моята цел е да представя Родината ни в най-добрата светлина
  12.10.2023 10:18      

Д-р Бонджев, наскоро защитихте докторска степен по история. Защо поехте по пътя на академ