Четвъртък, 07 Дек 2023
    
Бизнес

Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“: Не отменяйте дерогацията – застрашавате благосъстоянието на българите

  07.09.2023 13:46  
 Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“: Не отменяйте дерогацията – застрашавате благосъстоянието на българите

Предложението за отмяна на предоставената от Брюксел дерогация, което вече е внесено за гласуване в Народното събрание, застрашава благосъстоянието на българските граждани, превръща енергийната сигурност на страната ни в заложник на партийни и корпоративни интереси и води до дестабилизация на целия Балкански регион, предупреждават от Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“ в писмо до президента Румен Радев, министър-председателя акад. Николай Денков, председателя на Народното събрание Росен Желязков и до депутатите от 49 Народното събрание. Те настояват за спешна среща с депутатите от Народното събрание, на която да им обяснят последствията от прибързани и необмислени решения и да се обсъди позицията на членовете на Синдиката на българските нефтохимици.

В него се казва: „Опитите на отделни български политици да използват конфликта в Украйна за свои лични и партийни интереси, са лицемерни и не бива да се допускат. Нито „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, нито собственикът му LITASCO, са обект на санкции от страна на САЩ, Великобритания или ЕС. Няма основания нито за предсрочно прекратяване на дерогацията за използване на руски нефт и прекратяване на концесията за нефтен терминал „Росенец“, нито за каквито и да било други действия срещу ЛУКОЙЛ в България.

Преждевременната отмяна на дерогацията ще създаде сериозни проблеми за Дружеството при осигуряването на суровини в момент, когато световното производство на петрол намалява, а разходите за превоз на товари с танкери са се увеличили шест пъти за година и половина. Изключително трудно е да се осигурят дългосрочни доставки с ясна прогноза за икономическото развитие на страната и региона, а още по-трудно е да се гарантира, че горивото, което излиза от рафинерията, ще остане най-евтиното в Европа.

Рафинерията се нуждае от непрекъснато снабдяване с петрол с определени характеристики. Нито производствената технология, нито логистиката на доставките за рафинерията могат да се променят в зависимост от политическата ситуация и партийните интереси. Прекъсването на ритмичните доставки на суровини, без предварителна подготовка, може да доведе до спиране на рафинерията и да застраши безопасната работа на нейните инсталации“.

Новите, по-скъпи суровини ще доведат до повишаване на крайните цени на горивата на българския пазар, което ще засегне българските въздушни и автомобилни превозвачи, общините, бюджетните организации, всички, които използват течни горива, и в крайна сметка всяко българско семейство, предупреждават от синдиката и изразяват безпокойство, че с предприятието се правят политически експерименти, които пречат на работата му с цел мястото му на пазара да бъде заето от други.

„Молим Ви да проявите държавническо отношение и да предотвратите всякакви опити за оттегляне на дерогацията на Европейския съюз преди крайния срок, определен от Брюксел. Молим Ви да защитите нашите работни места и работните места на хиляди българи, да спасите икономиката на страната от ненужно повишаване на цените, да запазите малкото индустрии и предприятия, които все още са останали в страната“, завършва писмото.


Анкета

Мнения

Мнения Царево
По последни данни: Морето изхвърли телата на двама мъже, продължава издирването на двете жени в залива на Царево
  06.09.2023 09:01      

Георги Русинов Силвия Шатърова По последни данни на властите морето край Царево е