Сряда, 06 Дек 2023
    
Царево

В Кости ще започне изграждане на дерето на ново

  06.09.2023 11:29  
В Кости ще започне изграждане на дерето на ново
архив

Дона МИТЕВА

Случилото се при нас не  е за първи път, но наистина такава вълна от вода  не е имало. Хората вече се отърсват от шока. Този път има по-малко засегнати къщи, защото вълната дойде от дерето. А това дере вече не съществува. Дано да не завали отново, защото тогава ще стане страшно. Има и разрушени улици,  наводнени къщи. Така коментира ситуацията към момента кмета на с. Кости, където изляха рекордните количества вода - 330 л./кв.м. Той уточни, че днес се чакат вече комисиите за оценка на щетите.

"Дерето не само бе почистено, то бе иззидано, вярно още през далечните 1974- 75 година е правено, но си бе добре направено. Просто количеството вода беше огромно. Природата няма как да я обвиняваме. Този път водната стихия дойде от дерето, а не от реката, както беше през 2006 година. Тогава дъждовете бяха в Турция и ни заля приливната вълна на реката", заяви още Ангелов.

Хубавото в случая е това, че над милион и половина лева има вече отпуснати от фонда за бедствия и аварии. „Средствата са отпуснати, сега чакаме да се сключи договора с изпълнителя. Парите са приведени. Почти на финала сме на документацията“, обясни Ангелов. И допълни, че най-хубаво е това, че няма пострадали хора.


Анкета

Мнения

Мнения Царево
Кметът на Царево: Никога не е имало такива валежи
  05.09.2023 13:24      

Река Велека се разлива в село Кости, обясни Георги Лапчев В Царево никог