Понеделник, 27 Nov 2023
    
Бургас

Спешната дентална помощ – повече бизнес, отколкото кауза

  27.08.2023 12:23  
Спешната дентална помощ – повече бизнес, отколкото кауза

Дебат. Съветници предлагат възстановяване, отговор: нерентабилно е за общинското дружество

Дона МИТЕВА

Да те заболи страшно зъб в почивните дни или не дай боже да падне детето и да си разклати постоянно зъбче се превръща в изпитание за всеки потърпевш. Множеството частни стоматологични кабинети приемат с установено работно време. Някои от зъболекарите упоменават, че реагират и извън него, но всеки, на когото се е налагало да потърси такава помощ е наясно за каква цена става дума.

Общинските съветници от групата на ПП „Средна европейска класа“ Красимир Калудов и Росен Топкаров излязоха с докладна записка на една от предишните сесии за възстановяване на работата през почивните и празнични дни на дежурния кабинет в общинския Дентален център 1 (ДЦ 1) Бургас. Те припомнят, че такъв кабинет е функционирал с намалено работно време от 4 часа по време на ковид-кризата, впоследствие е закрит.

„Болестите, инцидентите с травми и обострените състояния нямат работно време и често през почивните дни жители на Бургас, в това число и малки деца, се нуждаят от спешен стоматологичен преглед или лечение.

През лятото в такива дни повечето туристи се насочват при необходимост към „Стоматологията“, където ги посрещат заключени врати.

Малцината частни

 

дежурни стоматолози

 

 през уикенда в Бургас работят на повикване и нямат точно определена локация или ясно работно време, което поставя под риск здравето на пациентите“, пишат още в мотивите си съветниците. Те подчертават, че Дентален център 1 разполага не само с отлично подготвени специалисти, но и с много добро оборудване. И предлагат „да бъде разкрит дежурен стоматологичен кабинет в общинския Дентален център 1 с намалено работно време през почивните и празничните дни. А обезпечаването му с медицински състав да се осигури чрез вътрешни размествания в работния график на състава на ДЦ 1“.

Според Калудов и Топкаров подобна услуга не би изисквала допълнително финансиране от общинския бюджет за оборудване на нов кабинет, а само реорганизация в работата на ДЦ 1.

„Здравната комисия захвърли докладната за становище в общинска администрация, като основният мотив, който изтъкнаха е, че е взето под внимание мнението на управителя на ДЦ 1 д-р Малина Янакиева. Според нея не е изгодно да се работи през почивните дни. При все, че е назначена там, за да осигури здравна помощ на бургазлии.

Това, че

 

не е финансово изгодно,

 

 е измислен аргумент, защото дружеството е на печалба. Докладната ни е внесена след като е говорено с лекари, които работят там. Те казват, че това е безумие да няма дежурен лекар, който да окаже първа медицинска стоматологична помощ. Не става дума за десет души специалисти. Представете си, че малко дете падне и се случи нещо със зъбче – няма при кого да бъде заведено за първа помощ.

Другото, което бе коментирано, че няма достатъчно стоматолози. Аз съм категоричен, че в Бургас има повече от необходимото стоматолози на глава от населението. И това е по думите на проф. Бозов. Не съм го измислил аз.

Според мен докладната е захвърлена единствено защото е внесена от опозицията, а формалното становище е, че не е финансово изгодно на стоматологията“, коментира Росен Топкаров.

Общинският съветник подчерта, че всеки пациент, на когото се наложи да потърси помощ в почивните или празничните дни, също ще си заплати или ще мине по Здравна каса, затова и доводите за финансова неизгодност му се струват несъстоятелни.

Д-р Антонио Душепеев, който е председател на Постоянната комисия по здравеопазване в ОбС коментира, че идеята на двамата му колеги не се приема по две причини. Първо, че в програмата на управителя на лечебното заведение няма залегнал подобен проект, а второ, когато се изисква такова нещо от един управител, трябва да се каже за колко време откъде ще се вземат средства от бюджета, и не на последно място – има ли хора, които, в контекста на изискванията на Кодекса на труда, биха работили събота и неделя.

„Лекарският персонал, който работи в Дентален център 1 не може да поеме този ангажимент. Още повече, че се плаща като

 

извънреден труд

 

Още повече, че чисто управленски д-р Янакиева не го е предложила в своята програма за управление. Въпреки всичко, тя направи такова нещо по време на ковид епидемията, когато имаше обществена мобилизация. Направиха го за известно време.

Другото нещо е, че трябва да бъдат предвидени средства от бюджета. Ние ще потопим собственото си дружество, ако му възложим ангажименти, които водят до загуби. Затова би трябвало да го подпомогнем от бюджета. Нека кажа още нещо, че когато мина докладната, нямаше такъв. Аз разговарях с г-н Калудов. За да предложат някаква сума, трябва да има разговор, в който да се види какви са разходите. Ако ще се делегират такива задължения на общинското лечебно заведение, трябва да му осигурим средства. А за да се осигурят, първо трябва да се видят колко са  и второ, откъде ще се вземат.

Сега вече има някакви параметри за бюджета, които в края на август ще приемем и тогава може да се помисли. Но трябва да се намери балансът между полезността и прекомерната заетост на дружеството. Така че предстои дебат. Но докладната в онзи ѝ вид бе невъзможно да бъде реализирана“, заключи той.

Д-р Душепеев подчерта, че е изключително добронамерен към подобни инициативи, стига те да са възможни. Той припомни, че по времето на стария управител д-р Димитър Енчев имаше подобни дежурства, но и синдикални недоволства, защото стоматолозите били са прекомерно заети. Сградата на денталния център е пълна със стоматолози, но по-голямата част от тях са частни практики.

Дали в Бургас има прекалено

 

 много стоматолози

 

 или не е въпрос на задълбочен анализ. „Никой няма да стои в частния си кабинет или в какъвто и да е кабинет, ако няма пациенти. Не съм чул някой стоматологичен кабинет да е фалирал. На фона на този дефицит на кадри не бива да се говори нито че са много, нито че са малко. Трябва да няма обществено недоволство. От друга страна, не може общинското лечебно заведение да свърши всичката работа на всичките кабинети по отношение на спешната помощ в събота и неделя“, обобщи д-р Душепеев.  

След приемането на бюджета общинските съветници от „Средна европейска класа“ ще имат възможност да подновят дебата за това дали е нужен един такъв спешен кабинет към общинския дентален център и доколко той е рентабилно да съществува. Темата може да бъде прегърната и от други представители в малкия парламент съвсем в края на мандата.


Анкета

Мнения

Мнения
Просветният министър: Намаляване на домашните няма да има
  28.08.2023 08:56      

Намаляване на домашните за учениците няма да има, заяви министърът на образованието Галин Цоков в