Сряда, 29 Nov 2023
    
Мнения

Просветният министър: Намаляване на домашните няма да има

  28.08.2023 08:56  
Просветният министър: Намаляване на домашните няма да има

Намаляване на домашните за учениците няма да има, заяви министърът на образованието Галин Цоков във връзка с готвените промени за новата учебна година.

„Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата самостоятелност на учителите“, каза Цоков по БТВ.

„Става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат отработвани индивидуално или екипно. Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално“, обясни просветният министър.

"Основните промени, които успяхме да подготвим за новата учебна година, са насочени в няколко посоки. Първо – свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване", посочи още министър Цоков.

"Успяхме да предложим разделяне на изпитите за НВО след десети и седми клас и те да не са на една дата. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити", на мнение е министърът на образованието.

Със заповед на министъра на образованието ще има възможност за определяне на втора дата за НВО за ученици, които са в болница, карантинирани или има смърт в семейството.

„Това досега години наред не беше направено. Успяхме да намерим начин това да се случи през новата учебна година“, допълни Галин Цоков.


Анкета

Мнения

Мнения
Просветният министър: Намаляване на домашните няма да има
  28.08.2023 08:56      

Намаляване на домашните за учениците няма да има, заяви министърът на образованието Галин Цоков в