Вторник, 28 Nov 2023
    
Любопитно

Станко от Българово спечели награда от Световен фестивал за плетене и кошничарство

  28.08.2023 16:07  
Станко от Българово спечели награда от Световен фестивал за плетене и кошничарство

Станко Киров от гр. Българово, община Бургас, спечели награда от Световен фестивал за плетене и кошничарство. Форумът се проведе в Познан (Полша). Това е неговото шесто издание, като всяко следващо е през 3 години.

Световният фестивал е един от най-високите форуми за този занаят. Участниците тази година бяха от 56 държави, около 130 души. Самият фестивал е с няколко отделни събития. Той включва изложение, в което хора търгуват с произведени от тях плетени изделия (кошници, плетени мебели, пана и др.). Участващите изработват своите експонати в работилниците си и ги изпращат в Познан. Там те се нареждат на изложба и в рамките на фестивала се оценяват от жури.

В конкурса се оценява и работа на живо. Всеки един от участниците трябва да изработи нещо в продължение на 15 часа (първия ден 8, втория ден 7 часа), което е решил предварително, като впоследствие то попада в една от няколкото категории за оценяване. Международно жури проверява дали това, което изработваш, отговаря на категорията. То се състои от 8 майстори. Награждават се 5 човека от категория. Станко спечели награда в категория абстрактна форма - декорация.

В този фестивал за първи път участва българин.

*

ЗА КОШНИЧАРЯ И КОШНИЧАРСТВОТО

Той е Станко Киров и вече 28 години практикува занаята кошничарство в град Българово. Мотото му е: Кошничарството не е най-важната дейност в живота на човек, но е недопустимо да не положим усилия да съхраним и развием знания за занаята, трупани през вековете!

Този занаят в България е почти на изчезване. Практикува се професионално от не повече от десет човека в страната ни. Затова Киров редовно участва във фестивали и други събития, на които да популяризира красотата на кошничарството.

Една от версиите гласи, че кошничарството се появява в Древен Египет 4000 г. пр.н.е. по поречията на реките, където растат растения, подлежащи на сплитане и огъване, без да се чупят. Тази естествена еластичност е пренесена в изработката на предмети, използвани в бита на древния човек. Сред най-често използваните материали са различните видове върби. Във Франция през Средновековието се основава корпорация на кошничарите, които работят с тръстика и камъш. Друг използван материал е ратан. Внедрен е при изработката на мебели в Холандия през 16 век, след като открили здравината и устойчивостта на този вид лиана, растяща в Индонезия, Филипините и Малайзия. Стеблата й достигат дължина 200 и повече метра. Плетените мебели са на мода по време на Втората Френска империя. Едва тогава се появяват и мебели, изцяло изработени от ратан. На мода е обзавеждането на зимните градини с тях.

В България при кошничарството се използват всички видове материали, които се поддават на плетене и огъване. Това най-често са различни видове върби и особено червената конопена върба (ракита).

За Станко Киров началото е през 1994 г. До днес той последователно и целеустремено усвоява знания и умения за кошничарството, развива го и се стреми да извлича от върбовите пръчки различни форми, такива, за които човек би си казал: От тези пръчки това не може да стане. Иска да надгради всичко научено през годините, така че на този занаят да се гледа като на вид изкуство.


Анкета

Мнения

Мнения
Просветният министър: Намаляване на домашните няма да има
  28.08.2023 08:56      

Намаляване на домашните за учениците няма да има, заяви министърът на образованието Галин Цоков в