Неделя, 26 Nov 2023
    
Бургас

България стана едновременно домакин и шампион на Европейското първенство по дебати за студенти

  27.08.2023 19:06  
България стана едновременно домакин и шампион на Европейското първенство по дебати за студенти

Дона МИТЕВА

Финалът, който определи най-добрите дебатьори в Европа бе преди два дни в Бургас. В категория „Английски като чужд език“ се явиха отбори от България, Израел и Румъния, които спориха дали Украйна ще си върне контрола върху окупираните територии, а в „Отворена категория“ сблъсъкът за това дали ни трябва бог възникна между отбори от Румъния, Ирландия, Сърбия и България.

 Голямата изненада дойде, когато международното жури определи двата български отбора за носители на купите и в двете категории. Отборът, съставен от Мария Мачева и Бисер Ангелов, спечели финала в категорията „Английски като чужд език”, като Мария се класира като втори най-добър говорител на континента. Отборът на Алек Селвелиев и Велина Андонова спечели финала в отворената категория, а Алек беше удостоен с наградата за най-добър говорител в Европа.

Наградите в категория „Английски като чужд език“ връчи Петя Петрова – Началник на РУО-Бургас, а в отворената категория победителите бяха наградени от ректора на Бургаски свободен университет проф. Милен Балтов.

Това е първото подобно постижение за българската дебатьорска общност в историята на първенството.

Между 20 и 25.08.2023 г. България за първи път е домакин на Европейското първенство по дебати за студенти Black Sea EUDC 2023. Домакин на престижното събитие е град Бургас, който в горещите августовски дни освен туристи привлече и 506 студенти от 24 европейски държави. Те представят 56 престижни висши училища, сред които университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Лондон, Хайделберг, Утрехт, Варшава, Загреб, Порто, Белград и др


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Д-р Васил Йовков, РК към  Българския зъболекарски съюз: Отварянето на център за дежурства в почивните дни би било сериозен ангажимент
  27.08.2023 13:39      

Дона МИТЕВА Осигуряването на спешна дентална помощ извън работно време е сложна организац