Понеделник, 13 Nov 2023
    
Мнения Несебър

Николай Димитров, кмет: Несебър е един от най-бързо развиващите се градове

  14.08.2023 08:43  
Николай Димитров, кмет: Несебър е един от най-бързо развиващите се градове

Интервю на Силвия Шатърова

– Г-н Димитров, темата е Несебър, защото градът празнува закрилницата си. С всяка изминала година той променя облика си, като прибавя важни придобивки за гражданите. С какво най-много се гордеете през последните месеци?

– Поводите ни за радост и удовлетворение от свършената работа през изминалата година са много. Последните месеци бяха свързани с изключително интензивна дейност по строителство на инфраструктурни, спортни, и обекти с обществено предназначение на територията на цялата община. Разгърнахме пълните си сили, за да компенсираме забавянето на строителството, свързано с ниската данъчна събираемост вследствие на пандемията.

Приключихме работата по изграждане на закритата спортна зала „Арена Несебър“. Съоръжението ще предостави възможност за целогодишна спортна, тренировъчна и състезателна дейност. Оборудвано е с мултифункционални уреди и е предназначено за практикуване на баскетбол, волейбол, хандбал, футбол на малки врати, както и на тренировъчна дейност за спортове, които не изискват специализирани съоръжения, като художествена гимнастика и др. Съвсем наскоро открихме три ремонтирани с финансовата помощ на БФС игрища за мини футбол. С това общинската спортна инфраструктура претърпя значително развитие и бе допълнена с обекти, които ще донесат на града ни значителни имиджови и, надяваме се, в бъдеще и финансови позитиви за местния бизнес. Нашата база представлява интерес за много клубове, които заявяват желание да организират турнири и др. спортни събития и ние ще се възползваме от позицията си на град, предоставящ възможност за спортен туризъм.

Съвсем наскоро открихме изцяло реконструирания фермерски пазар в Новия Несебър. За този завършен проект и за цялостния ремонт на общинската инфраструктура в ж. к. „Младост“ говоря с изключително задоволство, защото те са свързани с благоустрояването на най-стария жилищен квартал в Несебър и с възможността гражданите да се ползват с предимствата, които прясната селскостопанска продукция, предлагана на фермерския пазар, осигурява. Работим по многофункционалните сгради в селата Тънково, Оризаре и Баня, завършваме крайбрежната алея с канализационен колектор Ф 500 в гр. Обзор, приключихме строителството на две нови улици в Равда и реконструирахме централната улица „Македония“ в селото. Ударно подменяме осветлението с енергоспестяващо на територията на всички населени места. И не на последно място – улица „Първа“, един изключително важен проект с изпълнен първи етап – от първото кръгово кръстовище на Несебър до моста на река Хаджийска. Предстои вторият, за който вече имаме издадено строително разрешение. Веднага след моста, на територията на Слънчев бряг Запад частично изградихме инфраструктурата на един от най-новите ни квартали. Разбира се, предстои още много работа, защото Несебър е един от най-бързо развиващите се градове в България.  

– Вече е средата на август и Несебър е препълнен с туристи. Тежък ли е този туристически сезон и какво го откроява от предишните?

– По първоначални даннисе получиха някои разминавания с афишираните преди сезона очаквания в ръста на туристите, но равносметките ще ги правим наесен. Пред нас е още месец висок сезон, през който трябва да работим за настоящото и за следващото лято, за имиджа на община Несебър, за доброто и качествено обслужване на туристите, за удоволствието и приятната им почивка – за да се върнат при нас и да доведат своите приятели.

– Кои са ключовите обекти, които имат готови инвестиционни проекти в Несебър и чакат финансиране?

– Много са, затова ще посоча най-актуалните. Разработили сме проект за реконструкция, ремонт и оборудване на административната сграда на Община Несебър, с цел подобряване на енергийната ѝ ефективност и сме кандидатствали за финансиране по  Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

След като започнахме работата по подмяна на водопровода в с. Гюльовца, очакваме да получим финансиране по ПУДООС за Проект „Изграждане на водопроводна мрежа на с. Оризаре, община Несебър – І етап“. По Националния план за възстановяване и устойчивост ще модернизираме образователна среда в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Св. Влас.

Имаме проект и за енергийното обновяване на още една сграда – читалище „Яна Лъскова“ в Стария град, и отново очакваме финансиране по Национален план за възстановяване и устойчивост.

По Проект CORE-TOUR, Програма за Трансгранично сътрудничество България – Турция планираме да възстановим каменната вятърна мелница, находяща се на северен бряг в гр. Несебър – Стар град.

 

– Наскоро премина обществено обсъждане на Стратегията за развитие на Стария град, застрашен ли е Старият Несебър да попадне в списъка на обектите на ЮНЕСКО в риск и коя причината?

– Стратегията за развитие на Стария Несебър, която разработихме, е едно от изискванията, отправени към Общината, но Планът за опазване и управление, по който работят Министерството на културата и НИНКН, е документът, изискван от Комитета на ЮНЕСКО. Той ще определи насоките и стратегията, които държавата, общината и гражданите трябва да възприемат в усилията да запазят историческото наследство на града и неговата уникална световна ценност и ще постанови нормите в икономическата дейност в живия град.

– Търговията може ли да бъде регулирана така, че да не е преобладаваща и да не загрозява историческите обекти в Стария град?

– Търговията и риболовът са основни икономически дейности в Стария Несебър. Поради статута на града жителите му са твърде ограничени във възможностите си да реализират други форми на стопанска активност. Никой не бива да възпира частната инициатива и регулации от времето на развития социализъм са неприложими в сегашния момент. Засега не знаем какво ще предложи Планът за опазване и управление, но преди всичко той трябва да е съобразен с главното условие – Старият Несебър е жив град, който трябва да предлага възможности за препитание.

– Достатъчен ли е общинският контрол върху търговци и неправилно паркирани коли?

– В много от случаите на нарушения при престой на МПС говорим за ситуации, които са комплицирани и не могат да бъдат решени с категорично „спускане на бариерата“ и отказ от достъп. По отношение на търговците мерки се вземат ежедневно. Разчитаме на личната отговорност, но знаем, че нарушения има.

– В средата на август е приет държавен бюджет и започва гласуване на общински бюджети, как се справяхте досега в тази ситуация?

– Имаме опит в управлението на средствата. Аз много добре знам на какво са подложени колегите от ресорните звена и разчитам на тях за правилното и балансирано разпределение на постъпленията в общинския бюджет. Именно управленският опит и натрупана институционална мъдрост ни помагат да се справим в непредвидени ситуации.

– Кои проекти не успяхте да реализирате в тази странна политическа ситуация?

– Много от проектите ни са забавени, но ние не се отказваме да ги реализираме. При всеки удобен случай търсим начин, средства и възможност да работим за осъществяване на плановете си. Някои неща стават бавно, други се случват по план, за трети търсим партньорство. Навсякъде е така.

– Кръговото кръстовище на Кошарица – докъде достигна проектът?

– Собственик на пътя е АПИ и решението дали ще се строи е на агенцията. Ние предложихме съдействие в рамките на нашите възможности и компетенция и не се отказваме да помогнем за решаване на казуса. Интересът на нашите граждани и гости и тяхната сигурност на пътя е много важен за нас и ние продължаваме диалога с държавните органи за намиране на решение не само за това кръстовище, но и за цялата отсечка на път А87 от светофара на входа за Несебър до кръстовището Кошарица – Варна – Слънчев бряг.

– Брегоукрепването на крайбрежната зона между Равда и Несебър беше коментирано с бивш министър. Ще бъде ли извършено при настоящата държавна власт?

– Проектите за брегоукрепване са стратегически и тяхната реализация не бива да бъде отлагана. В случая с крайбрежната зона Равда – Несебър говорим и за изграждане на пешеходна панорамна алея между двете селища. Ползите от реализацията са много, както практически, така и естетически. Няма да се откажем и ще настояваме за осъществяване на плановете, които вече са в относително напреднал етап.

– Предизборната кампания чука на вратата, ще се кандидатирате ли за нов мандат и под каква формула?

– Към този момент аз и моите колеги сме насочили вниманието си върху изпълнението на инфраструктурни обекти в цялата община и се стремим да приключим с набелязаните цели. Изборите наближават, но има достатъчно време, в което трябва максимално да се съсредоточим в изпълнение на текущи проекти.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Отнемането на автомобили: Ще надделее ли бъркането в джоба над тарикатлъка
  13.08.2023 16:32      

Георги РУСИНОВ   Държавата обяви война на пияните и дрогираните шофьори с въ