Неделя, 12 Nov 2023
    
Несебър

„Капрезе“ не е само салата, а и сладолед

  13.08.2023 12:50  
„Капрезе“ не е само салата, а и сладолед

В Несебър. Ледено изкушение с пробиотик – хит на сезона

Дона МИТЕВА

Азис, Веселин Маринов, Графа, Кирил Маричков, Теди Кацарова, тв водещият Георги Любенов, Глория, плеяда от артисти, които собственичката на сладоледен салон в Несебър не се наема да изброи, за да не пропусне някой, са сред посетителите в заведението ѝ. Тони Стоянова вече е станала приятел с част от известните българи и пази много снимки в личния си архив от моментите, когато те са се отбивали в сладоледения салон „Клио“. Някои от снимките са сложени в рамка и са част от интериора на заведението.

 

Лятото

 

голяма част от известните българи или почиват наоколо, или са на турнета. И в двата случая не пропускат да посетят Несебър, а щом са в красивия град, не пропускат да се отбият и в сладоледения салон.

„Прави ми впечатление, че почти 90% от известните имена имат много висока култура на хранене. Предпочитат повече сорбета. Сладоледи и десерти без захар, без глутен. Част от тях са на кето диети. Това започва да се проявява като тенденция и изобщо като начин на хранене.

 

Шоколадът

 

 без захар също много се харесва. Сорбе манго е сред предпочитаните от малки и големи в летните жеги.

Сега най-новият ми сладолед с пробиотик – чийзкейк с боровинка стана хитът за сезона. Този сладолед също е и без захар“, обяснява майсторката и подчертава, че пресните боровинки се обработват по специална технология.

Често самите клиенти отиват с нестандартни предложения в сладкарницата. Така се ражда това лято и сладоледът с карамелизирано

 

цвекло,

 

който е и с канела и карамфил като подправки, които придават още по-екзотичен вкус.

„В салона може да се опита сладолед „Капрезе“ – като салатата – домати, моцарела и босилек. Сладко от домати, бял шоколад с босилек съдържа този сладолед“, успява да стъписа майсторката на сладоледи.

Тя признава, че голяма част от клиентите в заведението – известни и неизвестни, отиват там заради нестандартните и здравословни изкушения, които предлага. Затова и сладоледът с пробиотик става много популярен.

„Работя с една българска фирма, която прави

 

храна за космонавти.

 

Тя произвежда този пробиотик, който аз влагам в сладоледа. Държа да подчертая – български пробиотик е“, обяснява Стоянова.

Несебърската сладкарка стана популярна с това, че създаде

 

сладолед за кучета

 

 и вече няколко години поред прави нарочни кучешки партита в началото на летния сезон, където промотира леденото изкушение за четириноги. Тя направи сладолед и сладкиш със символа на Несебър – вятърната мелница.

Амбициозната жена признава, че наблюдава непрекъснато и внимателно вкусовете на своите клиенти, изучава ги. „Целта не е само да се създаде една рецепта. Аз търся работещите рецепти“, обобщава работата си несебърлийката и допълва, че най-важното в работата ѝ е щастието и усмивката на клиентите.

В началото на юни Тонка Стоянова бе на мастър клас в австрийската столица Виена.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Старши комисар Калоян Калоянов с първи думи след напускането на МВР
  11.08.2023 13:44      

Прозира ли политически натиск зад смяната на шефа на Областната дирекция?