Неделя, 12 Nov 2023
    
Бургас Царево

Война на осиновители в Царево прерасна в домашно насилие

  13.08.2023 10:43  
Война на осиновители в Царево прерасна в домашно насилие
  БНР

Потърпевши. Ваня Янакиева и бившият ѝ съпруг водят неравна битка, двете деца не са изведени в защитена среда

Дона МИТЕВА

Защо двете деца Божидар и Ани на 49-годишната Ваня Янакиева от Царево, срещу която е повдигнато обвинение за домашно насилие над момченцето, не са настанени в институция? Къде са службите за закрила на детето, които трябва да защитават техните права. При положение че баща им е имал дело за домашно насилие, което е приключило 2020 година. И майката в момента е обвинена в насилие. Защо те не са настанени в защитена среда.

Тези деца, веднъж изоставени от биологичните си родители, впоследствие осиновени от семейство, в което има насилие и сега те се прехвърлят от единия насилник, към другия, ако се приеме, че и двамата осиновители са такива. Всичко това на фона на протестите и законодателните промени, които вървят за затягане на мерките срещу насилниците. Това са логични въпроси, които се задават след постановената от Бургаския окръжен съд мярка „подписка“ за майката. 

Инцидентът е от 29 юли. Според сигнала до полицията Ваня Янакиева е издърпала от купето на автомобил, в който се е возела заедно с двете деца, момченцето и му е нанесла лека телесна повреда. Пострадалото дете е разпитано в „синя стая“.

Бързото производство е обединено с друго досъдебно производство срещу майката по сигнал, че по-рано тази година е оставила без надзор и грижа децата.

Ваня е с установена самоличност и с известен адрес, на който трайно пребивава. Не е осъждана и срещу нея няма други неприключени наказателни производства. Пред съда тя е категорична, че не е упражнявала насилие над детето.

Докато при бившия ѝ съпруг, с когото са осиновили първо момченцето, после и момиченцето, нещата не стоят така. По данни на адвоката, защитник на майката, той е осъден за домашно насилие през 2020 година. Въпреки това децата са при него.

 

Жената е атакувана заради имот

 

 

Според адвокат Недялка Божилова-Арабова има игра на връзки, обвързаности и зависимости и търсене на имотна облага, затова се атакува майката. „Жената е поставена пред атаки, а целта е да се вземат децата ѝ, оттам и къщата ѝ. На прицел е двуетажната къща, имот от майка ѝ и баща ѝ. Сред направена делба и наплащане от нейна страна на останалите, къщата е възложена на Ваня. Атаката от една страна е от нейната племенница, дъщеря на покойния й брат, и от друга – от бившия ѝ съпруг“, разказа адвокатката.

Твърденията на бившия съпруг са, че въпросният имот е и негов, защото е участвал в наплащането му по време на брака.

Факт, който със сигурност не е от най-важните за съда, но пък от емоционална и човешка гледна точка има съществено значение и това, че този човек си е наел апартамент точно срещу къщата, където живеят Ваня и двете деца. „Той непрекъснато ги следи. Опитахме се да докажем това, но отговорът е, че той е свободен гражданин и може да ходи където си иска. Обжалваме пред Окръжен съд. Една малтретирана жена като излезе и види насреща си насилника, няма как да не се стресира, да не се изнерви“, обясни адвокат Арабова и допълни: „В момента има едно наказателно производство за блудствени действия срещу него, където децата не бяха изслушани, защото не били на подходяща възраст. Единствените, които са разтоваряли по този въпрос с тях са вещите лица от София“, допълва адвокат Арабова.

Поведението на децата е коренно променено, те вече не наричат своята осиновителка мамо, те я наричат Ваня. Защо деца, които не познават друга жена като своя майка, след месец контакти с бащата осиновител, поведението им е променено, се питат хора, които познават ситуацията.

„Момченцето бие момиченцето от месец, откакто ходи при баща си. Момиченцето не иска да ходи там. Обяснението му е, че преди да осиновят нея, той е бил много по-щастлив“, разказва адвокатката за ситуацията, заради която Ваня е обвинена в насилие. Това е и била причината майката да слезе от автомобила и да ги разтърве.

Както и да свърши сагата в съда, остава висящ въпросът със съдбата на двете деца.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Отнемането на автомобили: Ще надделее ли бъркането в джоба над тарикатлъка
  13.08.2023 16:32      

Георги РУСИНОВ   Държавата обяви война на пияните и дрогираните шофьори с въ