Понеделник, 13 Nov 2023
    
Бургас

Ренесанс на Френската гимназия в Бургас

  13.08.2023 11:55  
Ренесанс на Френската гимназия в Бургас

Желание. Училището е сред предпочитаните от седмокласниците тази година

Дона МИТЕВА

Всяка година изборът на училище след седми клас е изпитание за родители и ученици. Принципно официален рейтинг на училищата у нас няма. За сметка на това сред родителите циркулират всевъзможни класации за нарочени за най-добри училища. Има и такива, където балът е най-висок и местата се запълват още от първо класиране или ако остават незапълнени бройки, те са по-малко от пръстите на едната ръка.

В Бургас безспорни фаворити са Профилирана природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“ и Немска езикова гимназия „Гьоте“.

Любопитен факт е това, че за математическия профил на Немската балът е по-висок от този на Математическата, макар и с много малко: 437.5 срещу 437.25. Но не трябва да се забравя, че балът във всяко училище се формира по различен начин. Например в Математическата той се формира от оценката по БЕЛ плюс утроената оценка по математика от НВО, докато в езиковите гимназии се прави от удвоените оценки от двата изпита на външното оценяване.

Най-високият, максимален бал, който започва от 500, е при кандидатстването за четирите паралелки математика и информатика в Математическата. А в Немската за паралелката немски и английски език – с математика и информатика.

Според родители на бургаски ученици, за които лятото около кандидатстването след седми клас е горещо, има ренесанс при Профилираната гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“. Тя е много предпочитана и например паралелката с испански и английски изпреварва по успех и търсене паралелките на Английската гимназия. В столицата Испанската гимназия е най-предпочитана тази година.

Донякъде това може да се обясни с факта, че много българи работят в Испания и хвалят на свои близки и познати тамошния начин на живот. И от чисто прагматична гледна точка е добре да се знае отлично този език, ако децата ще се насочват към работа или обучение при близки в тази европейска държава.

Специално за бургаското езиково училище може да се подчертае, че добрата работа на бившата директорка Радостина Георгиева, която от средата на лятото вече е в пенсия, и отлично създадените контакти с Испанското посолство, а също така и с френски културни институти дава плод и повишава интереса към училището.

 

Родители чертаят светло бъдеще в чужбина за наследниците си след получаване на диплома от Профилираната гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“

 

Сред родителите се шири мълвата, че от различни образователни центрове както от Франция, така и от Канада – онази част, където се говори френски, изпращат свои емисари тук и те подбират ученици и им осигуряват обучение в чужбина, както и допълнителни курсове по езика.

Дори родители на току-що приети в паралелка с френски вече мечтаят за мига, когато наследникът ще се дипломира и ще потегли за Френска Канада, където го чака добър живот и професионална реализация.

А сред учениците, които са предпочели това бургаско учебно заведение върви твърдението, че там е „по-лабаво и не се учи толкова много както в Немската“. Комбинацията на език с предприемачество също блазни родители и деца, както и съчетанието френски и английски език или пък испански и френски.

Сред предпочитаните паралелки на Английската гимназия е тази с графичен дизайн, английски и немски с биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Екзотична е паралелката английски и китайски, заедно с компютърните технологии.

По време на обучението пък по данни от инспектората има много ученици, които са кандидатствали и учили в друго училище и в определен момент решават да се преместят в Английската гимназия. Доказателство, че гимназията продължава да е сред водещите.

Трудно е с математическа точност да се кажат най-предпочитаните паралелки, защото има още един фактор. Това е най-ниският бал за момче и момиче на последните приети в тях. Някъде ножицата е много малко отворена, а другаде разликата между първия и последния влязъл е голяма.

За никого не е тайна, че разслоението в родното школо е много голямо и повтаря социалното такова. Резултатите на тези училища, които са в челните редици, се различават в пъти от онези, които са на опашката, където и педагогическите състави треперят до последно дали ще съберат ученици, за да не бъдат закрити паралелки.

 В Морското висят паралелки, в Автото също има липса на желаещи.

Като се има предвид, че броят на завършилите седми клас и броят на местата в гимназиите за 8 клас е почти равен, със сигурност по Механизма за приобщаващо образование голяма част от учениците ще бъдат издирени. Друг е въпросът дали те или пък техните родители по една или друга причина не са решили, че се приключва с образованието след седми клас. Или пък онези, които по друга причина до момента не са участвали в класирането, могат да се включат в избора сега.

Все още нищо не е окончателно решено, защото записването на приетите ученици на трети етап на класиране приключи на 1 и 2 август.

Обявяването на записалите се ученици и броят на незаетите места след трети етап на класиране се извърши до 4 август. Следва подаване на документи за участие в четвърти етап на класиране, което е планирано за 7 – 8, а резултатите ще бъдат обявени до 10 август. Записването на класираните ученици е           11 – 14 август.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Отнемането на автомобили: Ще надделее ли бъркането в джоба над тарикатлъка
  13.08.2023 16:32      

Георги РУСИНОВ   Държавата обяви война на пияните и дрогираните шофьори с въ