Неделя, 12 Nov 2023
    
Бургас Мнения

Отнемането на автомобили: Ще надделее ли бъркането в джоба над тарикатлъка

  13.08.2023 16:32  
Отнемането на автомобили: Ще надделее ли бъркането в джоба над тарикатлъка

Георги РУСИНОВ

 

Държавата обяви война на пияните и дрогираните шофьори с въвеждане на драконовски мерки.

Не е като промените в новите текстове да нямат неясноти, защото са набързо скалъпени от законотворците. Така например още не е ясно какво се случва с фамилни автомобили, когато да речем дъщеря бъде хваната пияна в автомобила на баща си. По буквата на закона би следвало по-скоро да заплаща стойността му в глоба, отколкото да бъде отнет. Ясно е, че тепърва ще трябва да се изчистват такива неясноти.

Но да оставим това. Друг въпрос изниква. Колко ще са ефективни тези нови строги мерки? На пръв поглед би следвало да има една добра превенция, знаейки че може да останеш без автомобила си и нека си признаем – за много българи той е със статут на любовница. Грижат се по-добре и отделят повече внимание на колите си, отколкото на жените си.

Нека обаче се сетим, че дълги години мисленето на болшинството от българите, които решават да се качат почерпени, или надрусани зад волана е: „Е, баш на мен ли ще се случи?“. И така докато не се случи. А при някои измеренията придобиват престъпни размери с повтаряне и потретване, пък докато не убият някого на пътя. Законът очевидно нямаше превантивна функция до момента.

Също така знаем, че има една хубава народна приказка, която описва прекрасно манията ни за тарикатлъци и искането все да минем метър. „Българинът разбира само когато му бръкнеш в джоба“. А какво по-голямо „бъркане в джоба“ от това да трябва да си закупуваш най-малкото нов автомобил, или пък още по-тежко – да изплащаш някой скъп фирмен камион, автобус, комбайн?

Не можем да кажем коя от двете черти на народопсихологията ни ще надделее. Рано е. Битката едва започва и предстои да видим коя страна е подредила по-добре тактически войниците си. В лицето на държавата полицията ще има огромната отговорност да следи зорко, т.е. с повече проверки на пътя за такива нарушители. Но гледайте на полицията като на 300-та спартанци на Леонид, а на пияните и дрогираните като на ордите на Ксеркс. Дано успеят. Пък знаем ли? Ако прекалено много автомобили  бъдат отнемани, то пък може най-накрая това пусто балканско мислене да се промени.

Да си пожелаем и неподкупни полицаи, защото със сигурност изтърваните на пътя и по седалки банкноти с различни номинали рязко ще се повишат.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Старши комисар Калоян Калоянов с първи думи след напускането на МВР
  11.08.2023 13:44      

Прозира ли политически натиск зад смяната на шефа на Областната дирекция?