Събота, 11 Nov 2023
    
Поморие

В Античната куполна гробница край Поморие ще звучи класна музика

  11.08.2023 15:32  
В Античната куполна гробница край Поморие ще звучи класна музика

Вълнуващи музикални изпълнения в мистичното пространство на античната куполна гробница за ценителите на изисканите преживявания организират от Община Поморие и Исторически музей – Поморие.  В античното пространство ще звучат концертните изпълнения на Анна Стефанова, Лариса Цивилева и Сергей Барс. В програмата са подбрани известни класически произведения, оркестрации на джаз, евъргрийн, поп, кино музика и други. Концертът ще се състои на 17.08.2023 г. (четвъртък) от 20.00 ч. в Античната гробница. Вход е свободен

Тракийската куполна гробница е паметник на античната архитектура и датира от  III – IV в. сл. Хр. Известна е още с наименованията си хероон или мавзолей. Тя е национален паметник на културата. Намира се  на четири километра от центъра на град Поморие, на първокласен път 9 – Е 87, в отсечката Поморие – Бургас, в района на „Регионален център за научно приложно обслужване”, Поморие.  Част е от  могилния некропол на древния Анхиало.  

Състои се  от дълъг 22 м. коридор, фланкиран от две трапецовидни помещения, и кръгла в план камера с диаметър 11.60 м. Покритието над кръглата камера – пръстеновиден, полуцилиндричен свод – е оригинално конструктивно решение, единствено срещано досега в Европа. Уникална е кухата колона в центъра на камерата, завършваща с отвор на върха, през който влиза светлина.

Могилата е описана още през 19 в. от чешките археолози братята Шкорпил. Предполага се, че тя е мавзолей на богата анхиалска фамилия, в който периодично са извършвани  религиозни ритуали.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Старши комисар Калоян Калоянов с първи думи след напускането на МВР
  11.08.2023 13:44      

Прозира ли политически натиск зад смяната на шефа на Областната дирекция?