Понеделник, 02 Oct 2023
    
Мнения

Крум Зарков: Гешев си отиде „за цялостно творчество”

  02.07.2023 15:32  
Крум Зарков: Гешев си отиде „за цялостно творчество”

„Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщност си отиде за цялостно творчество". Това заяви пред БНР Крум Зарков, бивш служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП. Според него процедурата по отстраняването на Гешев е била нескопосана. „Заметоха се доста въпроси под килима”, каза той.

Той подчерта, че процедурата (за отстраняване на Гешев) се контролира от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от министъра на правосъдието. "Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща... през конституционна реформа", обясни Зарков.

Според него изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС "не бива да избира". "Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави”, каза Зарков. По думите му процесът с отстранения главен прокурор е един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС.

„Въпросът е - следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обуславя цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам - следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило”, каза бившият правосъден министър.

Той повтори тезата си, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Според него решението е да има 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат. „Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има", каза Зарков.   

Крум Зарков обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на 3 месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет. 

"Не съм виждал проекта за промени в Конституцията, който президентът анонсира, но надявам се скоро да имам такава възможност", каза бившият служебен министър на правосъдието и уточни, че от 3-ти юли ще бъде секретар по правните въпроси в президентството.

"Новата ми длъжност не позволява да бъда в ръководството на партията и трябва са напусна Националния съвет БСП. На всички мои приятели социалисти и леви казвам, че оставам верен на убежденията си и на партията си", обясни Зарков.

Относно дискусия около кандидатурата на ПП-ДБ Васил Терзиев за кмет на София той каза, че номинирания кандидат не може и не би трябвало да отговаря. „Въпросът за равния шанс може да бъде зададен и сега - доколко детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат еднакъв шанс", каза Зарков.


Анкета

Мнения

Мнения
Крум Зарков: Гешев си отиде „за цялостно творчество”
  02.07.2023 15:32      

„Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщ