Петък, 29 Сеп 2023
    
Бургас

Бургас домакинства за трети път едно от най-престижните в света математически състезания

  30.06.2023 12:33  
Бургас домакинства  за трети път едно от най-престижните в света математически състезания

За трети път Бургас ще бъде домакин на едно от най-престижните математически състезания в света – International Mathematics Competition /IMC/. То ще започне само след ден, на 1 юли /събота/ и ще продължи до 7 юли, като тази година състезанието ще се проведе онлайн.

В него този път ще участват близо 1000 млади математици от 31 държави и региони от 5 континента. Те са разделени във възрастови групи – ученици от 5-7 клас и ученици от 8-10 клас.

Българските отбори са общо 19 и са от математическите гимназии в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Благоевград. Бургас ще бъде представен достойно от 5 отбора от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Освен математическото състезание, международният форум включва още математическа конференция, международен културен обмен и предизвикателство с пъзели за участниците.

Церемониите по откриване и закриване, както и събитие за представяне на културата и талантите на участниците от различните държави, ще бъдат излъчени по-късно и в платформата за видео споделяне - Youtube.

Това ще бъде третото домакинство, като два пъти преди това Община Бургас бе домакин на Международното математическо състезание – IMC. Първото домакинство бе през 2013 г., а второто през 2018 г. Това е и признание за усилията и средствата, които се инвестират всяка година за развитие на образованието.

Създадено през 2003 г., всяка година състезанието се провежда в различна държава. Едни от неговите най-важни цели са да създаде платформа за ученици от целия свят за обмен на знания и практически опит в областта на математиката, както и да развие вече създаденото сътрудничество за представяне на иновативни методи за преподаване.


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов, Карадайъ и Пеевски се обявиха за членство на Украйна в НАТО
  29.06.2023 18:39      

Лидерите на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН внесоха в Народното Събрание проект на декларация за подкрепа на