Петък, 29 Сеп 2023
    
Бургас

Спасител на плажа: Тази година морето е непредсказуемо

  30.06.2023 13:43  
Спасител на плажа: Тази година морето е непредсказуемо

Още през юни се появиха дънни ями

 

Дона МИТЕВА

Равносметката на бургаските спасители за юни е притеснителна. Повече от 20 дни флагът, който са издигали е бил червен.

„На всеки седем години ветровете се сменят и от там морето е непредсказуемо и бурно. Обикновено след Илинден започваме с предупрежденията за мъртво вълнение, но тази година не е така. Още от началото на юни има дънни ями и се появява мъртво вълнение. Ако други години вятърът започва да духа след 11 часа, тази година още от сутринта си духа. Така беше и лятото на 2017 година“, обяснява спасителят от Северния плаж в Бургас, Петър Русев, който е един от доайените в тази професия.

Водният гард коментира, че и тази година през отиващия си месец желаещи да се насладят на слънцето и морето не липсват. „Освен че вече идват много хора от вътрешността на страната, чува се и испанска, руска, украинска, немска реч“    , изброява той.

Заради неспокойното море не липсват и инциденти. За радост до сега без фатален край. Обикновено спасителите вадят надувни предмети или по няколко пъти предупреждават гордите им собственици да не ги ползват, когато флагът е червен.

От утре всички спасителни постове, които са на разстояние един от друг на 150 метра  ще работят. Официално се открива летния сезон за спасителите, които ще бъдат в пълен комплект до края на август. Ще работи и реанимационният пункт с линейка.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов, Карадайъ и Пеевски се обявиха за членство на Украйна в НАТО
  29.06.2023 18:39      

Лидерите на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН внесоха в Народното Събрание проект на декларация за подкрепа на