Понеделник, 02 Oct 2023
    
Приморско

Сезонът в Приморско започна без проблеми

  02.07.2023 10:00  
Сезонът в Приморско започна без проблеми

Георги РУСИНОВ

 

Въпреки притесненията за евентуално замърсяване на Черно море от унищожената язовирна стена на „Нова Каховка“ в Украйна, сезонът на юг стартира нормално и без проблеми. Това заяви за „Черноморски фар“ хотелиерът от Приморско Ваня Андонова. Първите ѝ наблюдения в края на юни са, че сезонът е започнал стандартно.

„Имаме си туристи характерно за това време на годината, както всяка година. Също така както всяка година имаме едно отрицателно отношение от някакви хора, които имат полза от това. Въпреки това положението при нас е нормално. Резервации имаме засилено от юли месец. В момента също има чуждестранни туристи – поляци, чехи, словаци, немци“, каза тя.

Андонова отчете, че отново и тази година в началото на сезона се ползва някаква тема за всяване на смут. Прогнозите за времето също дразнят туристическия бранш.

„Миналата година беше войната, по-миналата беше ковидът. Сега тази година на дневен ред е замърсяването на Черно море. По-озадачаващо за мен е, че институциите и лицата, които представляват тези институции не излизат с някакви лични позиции да призоват хората, че въпреки това, което се пише в някои медии, няма опасност за Българското Черноморие. Водата ни е кристално чиста. Времето ни е перфектно, защото го има и момента с прогнозите за времето на националните медии, в които се прогнозира лошо време, а то е повече от прекрасно. Аз специално редовно показвам в социалните мрежи, че това са откровени лъжи. Но този проблем с прогнозата за времето не е само тази година. Той си върви години назад“, посочи още хотелиерът.

Както навсякъде, и в Приморско имало отказани резервации, но по думите ѝ няма нищо притеснително в това, а и браншът в курортния град реагирал бързо.

„Чуваме се редовно с наши гости и им представяме реалната картина при нас – че няма от какво да се притесняват. Освен това от медиите разбрах, че институциите правят ежедневен мониторинг. Така че няма полза от притеснения. Това, че някой има полза да го прави, то е всяка година така. Заради някакви пари и износа на туризъм, който някои хора правят, удрят по нашия туризъм. Тези новини с „Нова Каховка“ сега дюшеш им дойдоха. Но никой ли не осъзнава, че това удря икономически страната? Туризмът представлява близо 12% от БВП и включва множество сектори“, коментира тя.

Очакванията на приморци са за успешен сезон. През юни повече се е наблюдавал уикенд туризмът, но Андонова обясни, че това е нормално преди активния сезон.

„Вече удълженият туризъм с по 5-7-10 нощувки е през месеците юли и август. Септември по същия начин, ако времето е хубаво, ще очакваме отново уикенд туризъм. Като цяло аз съм много оптимистично настроена за сезона. Казвам на хората да си изключат телевизорите и да си включат разума. Мисля, че ще имаме много добър сезон. Посрещаме си туристите с усмивка. Обясняваме с детайли на въпросите, които ги интересуват“, завърши тя.


Анкета

Мнения

Мнения
Крум Зарков: Гешев си отиде „за цялостно творчество”
  02.07.2023 15:32      

„Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщ