Петък, 01 Сеп 2023
    
Общество

На 5 юни ВСС ще обсъжда второто предложение за предсрочно освобождаване на Гешев

  01.06.2023 17:25  
На 5 юни ВСС ще обсъжда второто предложение за предсрочно освобождаване на Гешев

Допуснати бяха изслушвания на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров, следователи

 

Пленумът на ВСС допусна събирането на доказателства по първото предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от Висшия съдебен съвет. Предложението за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев бе внесено на 12 май т.г. с мотив за тежко нарушение на служебните задължения. Допуснато е събиране на доказателства и по второто предложение, внесено от ВСС.

По-рано днес не гласува дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор, защото адвокатът на Гешев бил болен, а самият главен прокурор не е в София.

На 05 юни Пленумът на ВСС ще се произнесе по допустимостта на второто предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“. То бе направено от четирима членове на Прокурорската колегия, и ще обсъди обединяването на двете производства.

Междувременно Пленумът на ВСС допусна доказателствени искания, направени от четирима членовете на Прокурорската колегия, внесли предложението за възможност за предсрочно освобождаване на тримата големи - председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор. Разгледани бяха и заявените от Иван Гешев с негово становище от 22 май 2023 г. и в писмено искане от 30 май 2023 г. доказателствени искания.

Допуснати бяха изслушвания на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, на Ясен Тодоров – заместник-директор на НСлС, на дежурните следователи, посетили местопроизшествието на 01 май 2023 г., касаещо избухнал взрив до кортежа на главния прокурор на Република България, на наблюдаващите досъдебното производство прокурори, както и на израелския експерт, бил на местопроизшествието.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения
Митов: Няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да е депутат, докато тече съдебна реформа
  01.06.2023 09:01      

Г на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи свалянето на имунитета на който и да било народен представител от