Събота, 02 Сеп 2023
    
Бизнес

Иван Иванов, КЕВР: Цената на тока за бита не може да не се увеличи, защото се формира по различни показатели

  01.06.2023 14:55  
Иван Иванов, КЕВР: Цената на тока за бита не може да не се увеличи, защото се формира по различни показатели

Цената на тока за битовите потребители не може да не се увеличи, защото се формира по различни показатели и разходи. Това отговори председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на въпрос на БТА защо ще се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти в страната от 1 юли. Той уточни, че в електроразпределителните дружества това са преди всичко разходи, които са свързани с поддържането и развитието на електроразпределителните мрежи.

"Всички знаят, че цените на металите и другите материали, използвани от мрежите, поскъпнаха прекалено много. Ние сме достигнали до минимума в това повишаване", заяви Иванов.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че някои дружества действително са искали по-ниски цени за дневната тарифа, но много по-високи за нощната. Цената на енергията в извънпиковите часове на енергийната борса обаче е значително по-висока от тази в пиковите, защото тогава работят много генератори от ВЕИ и така достига до нива, близки до нула.

БТА припомня, че доклад на КЕВР предвижда средно с 3,63 процента да се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти в страната от 1 юли.  В доклада се посочва, че цената за клиентите на "Електрохолд Продажби" ще се повиши средно с 3,44 процента. Поскъпването за битовите потребители на "ЕВН България Електроснабдяване" ще бъде средно с 3,41 на сто, а за тези на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" - средно с 4,24 процента.

По време на днешното открито заседание председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че общественото обсъждане за цените ще се проведе на 6 юни, а регулаторът ще се произнесе с окончателно решение на закрито заседание, което ще се проведе на 30 юни.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Демерджиев: Проверка на МВР е установила дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите
  02.06.2023 11:37      

„Има хотели, в които са настанени над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет