Петък, 01 Сеп 2023
    
Бизнес Бургас

Експерти: Във времена на кризи най-смислената инвестиция е тази в енергийна ефективност

  31.05.2023 16:59  
Експерти: Във времена на кризи най-смислената инвестиция е тази в енергийна ефективност
Конференцията бе открита от заместник -кмета на Община Бургас Весна Балтина и Драгомир Цанев(в средата) от ЕнЕфект
  faragency.bg

Община Бургас – отличник в програмите за саниране

 

Днес изтича крайният срок за безплатното саниране на сгради, експерти обясняват как ще продължава финансирането

 

Силвия Шатърова

 

 

Община Бургас продължава да е най-силната в програмите за саниране на жилищни и общински сгради. Днес изтича крайният срок за безплатното сградно обновяване на жилища, одобрените проекти по общини ще бъдат обявени от МРРБ. От утре, 1 юни започва приемът на документи за втория етап, където грантовото финансиране ще е 80%, а 20% трябва да бъдат покрити от собствениците на жилища.

Няма да бъде лесно да обясним на хората , че досега за техните съседи е било безплатно, е те трябва да поемат 20% от финансирането“, заяви Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“. Днес, утре и вдругиден  в Експоцентър „Флора“ се провежда национална конференция, свързана с енергийната ефективност на сградите. 

„Дните за енергийна ефективност сме ги записали в календара като традиционни във връзка с повишаване информираността на гражданите“, заяви заместник-кметът Весна Балтина. Според нея страната е на кръстопът по отношение на финансиране на сградното обновяване. „Интересът на гражданите се завиши и те осъзнаха, че енергийната ефективност е тяхна необходимост и могат да се възползват. Сега се получава така, че всички, които са подали документи няма да могат да участват в тази програма“, допълни тя. Тя каза още, че на общините са сложени лимити и ще се наложи отново да се обяснява на гражданите защо не са били допуснати и защо да останат за втората покана, където ще има 20% съфинасиране.

„През годините благодаря на „ЕнЕфект“, че сме си сътрудничили по много проекти, за да повишим капацитета на служители в общините. Ние сме тези, които отнасяме най-много работа. Административната тежест е голяма, оставени сами гражданите – не знаем дали ще се справят с нея“, заяви още Балтина. Като пример тя даде фотоволтаиците на покривите и бойлерите за топла вода, където ще трябва гражданите сами да подават своите заявления.

„По данни на МРРБ Община Бургас е отличник в програмите за саниране“, заяви Ивайло Алексиев от Агенцията за устойчиво и енергийно развитие. Трябва да се пристъпи към пропагандни кампании, а не само информационни. Всички са убедени, че има ползи от програмите за саниране, за фотоволтаици. Още повече, че сме свидетели на кризи, а в тях най-смислената инвестиция е тази в енергийна ефективност и възобновяеми източници, смята той. Алексиев е категоричен, че темата трябва да излезе от тясната група специалисти и да стане масова и разбираема за всички.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Митов: Няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да е депутат, докато тече съдебна реформа
  01.06.2023 09:01      

Г на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи свалянето на имунитета на който и да било народен представител от