Четвъртък, 31 Авг 2023
    
Бургас

Майки подбират „елитни“ забавачки за децата си. Чакат второ класиране

  28.05.2023 10:17  
Майки подбират „елитни“ забавачки за децата си. Чакат второ класиране

Веселина Таралова: Всички детски градини в община Бургас са еднакво добри

Дона МИТЕВА

Денят на бързите родителски пръсти отмина отдавна и повечето от децата, които кандидатстват за ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училища, вече са записани.

Има обаче и такива, които чакат с трепет второто класиране, което ще излезе на 6 юни, защото са си наумили точно определена градина, в която детето им непременно трябва да е прието. По тяхна преценка тя е по- по- най-, в сравнение с другите в квартала.

„Всички детски градини в община Бургас са еднакво добри, аз не мога да отлича една или друга. Приемът премина спокойно, повечето деца вече са записани, дори не мога да кажа колко от родителите изчакват второто класиране. То ще излезе на 6 юни. Системата работи безотказно и това е доказано вече в годините. Да не забравяме и това, че родителите имат право да посочат три детски заведения, където детето да бъде прието. А според мене е важен  екипът“, коментира Веселина Таралова, директор „Образование и демографски въпроси”. Тя подчерта и факта, че екипите, които работят в детските заведения, са отлични специалисти.

Таралова припомни също, че най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло повече от 2 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната детска градина, то ще получи 300 точки. За сравнение – дете с постоянен или настоящ адрес, извън съответния прилежащ район към детската ясла или градина, ще получи едва 1 точка.

Според амбициозни бургаски мами обаче най-вървежни са детски градини като „Златното ключе“, „Ханс Кристиян Андерсен“, „Златна рибка“, където непременно трябва да бъдат приети децата им.

Директори на детски градини коментират, че районирането прави спокоен приема. Особено сега, когато няма рекорден брой деца, които трябва да бъдат обхванати. Те подчертават също, че година с година не си приличат.

Всички са категорични, че необхванати деца в община Бургас няма да останат.

Това обаче не означава, че сред родителите няма вътрешни драми и терзания. Неслучайно се разказват и вицове, че връзки за наследниците се търсят още от раждането и детската градина.


Анкета

Мнения

Мнения
Митов: Няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да е депутат, докато тече съдебна реформа
  01.06.2023 09:01      

Г на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи свалянето на имунитета на който и да било народен представител от