Сряда, 07 Юни 2023
    
Поморие

Пълна промяна за крайбрежната алея „П.Яворов“ в Поморие

  01.04.2023 13:01  
Пълна промяна за крайбрежната алея „П.Яворов“ в Поморие

Крайбрежна алея „П. К. Яворов“ ще бъде с нов по-приветлив облик. Дейностите по благоустройство започнаха днес и се изпълняват със средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Проектното предложение предвижда цялостна рехабилитация на пространството – подмяна на компрометираната настилка и старите осветителни тела, подравняване на терена и презатревяване, обособяване на места за разходка и отдих с обща площ на интервенция – 4 260 кв. м. Основната цел на проекта е да се повиши привлекателността на рибарския район, като място за живеене, чрез инвестиции за подобряване средата на живот в посока развитие на туризма и свързаната с това инфраструктура.

„Много се радвам, че проектното ни предложение срещна одобрение от финансиращия орган и рехабилитацията на алеята вече започна. Целият участък е разделен на четири сектора, които позволяват поетапно изпълнение. Тук се наблюдават едни от най-красивите залези по българското Черноморие и знам, че след края на дейностите алеята отново ще бъде едно от най-любимите места за жителите и гостите на Поморие. „П. К. Яворов“ и сега се ползва за разходки, спорт или релакс, но вярвам, че до началото на летния сезон ще успеем да завършим един от ключовите сектори, за да добавим още един щрих към невероятната морска гледка. Компрометираната настилка от пясъчни плочи ще бъде подменена, като се оформи частично с гладък щампован бетон и ивица с щампа на павирана настилка. Централната декорация ще създаде динамика в общия изглед на алеята. Ще се поставят места за сядане и ще се извърши озеленяване. Предвижда се премахване на съществуващото осветление и замяната му с нови осветителни тела, които ще са двустранни и ще осветяват цялата ширина на алеята.“, обясни кметът на община Поморие Иван Алексиев, който присъства на старта на дейностите.

В сектор I се предвижда изграждането на две преки пътеки, които свързват тротоара от страна на улицата с алеята, като минават през тревната площ. Пътеките следва да бъдат изградени без бордюри от двете страни за по-красив изглед. Към тревата ще се поставят защитни лайстни, които няма да позволяват прорастването на трева към бетона. В сектор II се предвижда изграждането на площадка от бетон, на която ще се поставят  съществуващите вече скулптури. Така оформено, мястото ще позволи събиране на малки групи хора за обществени прояви на брега на морето. Площадките се изграждат съобразно съществуващата растителност, като тя се запазва. В сектор III не се предвижда заливане на нова настилка, тъй като има вече поставена такава. Поставянето на лампите в сектор III ще стане върху борда откъм тревната площ, за да не се наруши целостта на вече готовото бетоново покритие. Осветителните тела в този сектор ще са едностранни. В сектор IV се подновява настилката чрез заливане на бетон и щамповане. И в четирите части са предвидени пейки. Тревната площ в четирите сектора се предвижда да бъде възстановена с добавяне на тревни насаждения.

Срокът за изпълнение е до края на 2023 г.


Анкета

Мнения

Мнения
Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим на коалицията да излъчи редовно правителство
  06.06.2023 16:56      

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласувах