Сряда, 07 Юни 2023
    
Бизнес

Лозари излизат на протест в София с искане за справедливо подпомагане в сектора

  31.03.2023 11:47  
Лозари излизат на протест в София с искане за справедливо подпомагане в сектора

 

Лозари, лозаро-винари и всички, за които българското лозе е начин на живот, ще протестират в София днес пред Президентството в 13:00 часа, за да изразят недоволството си от водената държавна политика към тях от страна на Министерството на земеделието. Протестиращите ще внесат писмо в Президентството, в което апелират за решаване на проблемите им, а след това такова ще бъде внесено и в земеделското министерство, където ще се пренесе протестът. Това ясно от думите на Димитър Хараламбиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари пред БТА.

"Протестът е спонтанен и е вследствие на поредната лъжа на земеделския министър Явор Гечев за среща за справедливо разпределяне на подпомагането между браншовете. Исканията на протеста ни са да спре субсидираният внос на вино и нерегламентиран внос на вино, който убива българското лозарство и в края на краищата българската реколта остава на лозите и гние, а пием ментета", каза той.

Той обясни, че към момента заради войната в Украйна в подпомагането на лозарския бранш у нас се предвижда субсидия от 40 лв. за декар, а същевременно с това за култури като дините и пъпешите подпомагането е 120 лв. за декар, като последните се отглеждат три месеца в година, а лозето - целогодишно.

"Настроенията са за продължаване на протестите до момента, в който не се удовлетворят исканията, но може би ще бъдат на места, където ще блокираме пътни артерии с цел действително да бъдем чути", добави Хараламбиев.