Събота, 01 Юли 2023
    
Бургас Култура

Автографите за Благовеста Рядкова

  01.04.2023 09:28  
Автографите за Благовеста Рядкова


Соня Кехлибарева

Във всяка лична библиотека присъстват книги с автографи от авторите им. 
Но автограф може да се постави на нотни партитури, фотографии, плакати, на програми на театрални постановки, опери... Автографът е начин да запечатат момента на срещата с автора, артиста, певеца. Те са лично послание за дарственост, съхранили почерка, датата на събитието и подпечатано с подпис. Има нещо много символично и красиво в автографите.Те отразяват моментното хрумване на човека, решил да подари своето завършено творение. Те запазват красивата извивка или неравността на авторския почерк, а подписът е печат за завършеност.
Интересни автографи притежава бургазлийката Благовеста Рядкова по професия пианист-акомпанятор. Сама тя е интересен и талантлив човек. Родена в Бургас на 25.ІХ.1956 г. Още като дете, баща ѝ я насочва към музиката. Първи нейни учители са Олга Зуркова и Сия Чалъкова. По-късно продължава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ – Инструментален факултет, специалност „Пиано“, випуск 1979. Има щастието да ѝ преподават едни от най-добрите музикални педагози : Николай Евров, Виктор Чучков, Жени Захариева, Лили Попова. Творческото ѝ развитие се разширява. Специализация по „Клавирен съпровод “ в Моцартеум, Залцбург при проф.Чарлз Спенсър, курсове при проф. Ален Марион (флейта), като акомпанятор.


Рядкова е дългогодишен преподавател в Музикалното училище, Бургас. Носител на много отличия, грамоти, медали, но през 2016 г. получава най-голямата награда. За изключителния ѝ принос в развитието на българската музикална култура е удостоена с най-високото професионално българско отличие за музиканти „Кристално огърлие“.
Тя е учредител на сдружение „Акомпанятори“ към СБМТД, заедно със Савка Шопова-Маркова, Жени Захариева, Жечка Димитрова и Ивелина Казанджиева. Председател на Сдружението „Приятели на Австрия“. Благодарение на нейната енергия и последователност години наред в Бургас се провеждат Дни на австрийската култура. Непрекъснато участва в концерти, организира матинета, акомпанира на млади изпълнители. С нейното пиано озвучава десетки културни събития и литературни премиери.
За нея професията пианист-акомпанятор е специфична и специална. Това е работа с други изпълнители и от синхрона и майсторското изпълнение зависи цялостното звучене на изпълняваната музикална творба.

Автографи


В личната си библиотека Благовеста пази нотни издания, партитури и книги.
Първите автографи, които е взела, са запомнящи се. Те са на отпечатани програми от гостувалите в Бургас през 1970 – 1975 г. музиканти със световна слава: пианистите Елисо Версиладзе, Секейра Коста, Светослав Рихтер, цигуларя Руджеро Ричи. За нея тези концерти са емоционален взрив.
А един от първите автографи, които получава на партитури, са на „Три пиеси за пиано“ от Сия Чалъкова – пианистка, преподавателка в Консерваторията, специалност „Четене и свирене на партитури“. Композитор на малко творчество, което младата ѝ ученичка свири. Датата е 10.11.1971 г. с посвещение „На талантливата пианистка Блага Рядкова“.
В своя творчески път Блага общува с музиканти, композитори и изпълнители от национална и световна величина.
С автографа на такъв корифей като Добри Палиев – професор по ударни инструменти, невероятен специалист, подготвил изключителни кадри, истинска европейска личност, признат навсякъде по света, Блага се гордее и е от щастливките да изпълнява негови творби. „На Благовеста с почитание на нейните високи артистични успехи! 1978 г.“ е посвещението за нея.

 

На партитурата на Добри Палиев


Хората, с които Рядкова е общувала, са не само епизодично сценични. Те в годините прерастват в приятелства. Дългогодишно приятелство я свърза с Йовчо Крушев. Роден в Попово, учи духови инструменти, блестящ изпълнител на Скрябин и Стравински, преподавател в Консерваторията по пиано и композиция. Самият той е композитор с много богата концертна дейност по пиано с международни участия. Преди 10 години, през 2013 г. заминава за САЩ. Оставя своя автограф на Благовеста след едно тяхно съвместно изпълнение на авторски пиеси, цикъл „Три романтични сцени“. Една от тях е „Светлина“ в съавторство на текста с поета Димитър Методиев. Крушев е написал „На Благовеста, един ценител на деликатната лирика. 15.08.2008 г.“
След концерт, на който Блага е акомпанирала на флейтиста Николай Йорданов върху партитурите на авторската си творба „Пиеса за флейта и дървени инструменти“, той написва „На Блажка специално от Николай“. 
Лили Попова е българска пианистка и музикален педагог, създател на специалността и катедра „Клавирен съпровод в Националната музикална академия. Нейният автограф е: „На Благовеста с пожелание за големи творчески и педагогически успехи. 2.Х.1979 г.“.

Пианистката получава автографи и от автори на книги нейни приятели.
Книгата на Ермила Секулинова-Швайцер „Акомпанятор, съдба или призвание“ е посветена на Савка Шопова-Маркова, българска пианистка, акомпаняторка и дългогодишна преподавателка (професор) в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Тя е лична приятелка на Рядкова и надписва книгата „На Блажка с много обич. 2017 г.“

 

Автограф от проф. Панчо Владигеров


Един от последните автографи в библиотеката на Рядкова е от Боряна Ламбрева – пловдивчанка, преподавател, корепетитор на Райна Кабаиванска, Ана Томова-Синтова и Павел Герджиков. Тя е автор на книгата „Камерния свят на Павел Герджиков“. На премиерата в Бургас, където присъства и оперният певец, тя ѝ подарява книга с автограф „На Благовеста с най-добри чувства и пожелания за здраве, здраве и здраве. 09.06.2022 г.“
Един от най-ценните автографи за Блага е този на Панчо Владигеров. Той е взет от композитора на 23.ІV. 1973 г., по време на Декадата на великите симфоници, провеждани някога в Бургас „На другарката Благовеста с пожелание за успехи в клавирната музика“ и подпис.
Особено скъп спомен са автографите, поставени на заглавната страница на „Почетната книга по повод годишнината на Виенската филхармония 2000 г.“, подписана от всички виенски филхармоници. 
Десетки са книги с други автографи на автори: Велико Пенев, Стефан Николов, Хикмет Мехмедов, Веселина Казакова, Румяна Емануилиду, Явор Гюзелев, Петър Стоянович и мн. др.
Благовеста пази и писмото на оперната прима Райна Кабаиванска, отговор на поканата да гостува на Дните на австрийската култура в Бургас през 2007 г.

Писмото от Райна Кабаиванска


Рядкова е почитател на Моцарт, чиято музика стотици пъти е изпълнявала. За този гений тя казва: „В него има всичко! Той е библията към музиката!“

Автограф от проф. Женя Захариева


Авторката благодари на пианистката, че я допусна до нейния съкровен свят! 


Анкета

Мнения

Мнения Созопол
Минеков за забавянето на проекта за автогарата в Созопол: Нямам никакво обяснение защо сте били измъчвани 4 години
  31.03.2023 15:54      

Проектът за автогарата в Созопол най-после е съгласуван от НИНКН. Добрата новина съобщи по време