Вторник, 27 Юни 2023
    
Бургас Спорт

Увековечиха световния шампион по щанги Атанас Киров с паметна плоча в Бургас (СНИМКИ)

  28.03.2023 12:42  
Увековечиха световния шампион по щанги Атанас Киров с паметна плоча в Бургас (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Европейският и световен шампион по щанги Атанас Киров бе увековечен с паметна плоча в Бургас. Тя се намира в зала „Бойчо Брънзов“, където се състоя и официалната церемония по откриването й. На нея присъстваха семейството на Киров, кметът Димитър Николов, заместник-кметът Диана Саватева, председателят на спортната комисия към Общински съвет – Бургас Георги Маринчев, световният шампион Антон Коджабашев, Андрей Рунчев, директорът на Спортното училище Янчо Стойчев, треньори и щангисти от близкото минало.

„Радвам се, че Бургас има шампион като Атанас Киров. Благодаря на колегите за инициативата. На тази стена в спортната ни зала, всеки който минава от тук ще има възможност да се запознава с изключително величавия наш съгражданин, който е дал старта в рекордите по вдигане на тежести. Така, че ще имаме възможност да се поклоним пред неговия успех и да дава стимул на всички млади таланти, които се занимават със спорт и по-специално вдигане на тежести. Да виждат, че Бургас има традиции и шампиони, които заслужават уважение, почит и възхвала“, заяви кметът Николов в приветствената си реч.

Съпругата на покойния шампион Дора Кирова благодари на Община Бургас в лицето на кмета и заместник-кмета, както и на председателя на спортната комисия за помощта.

„Изключително много благодаря на арх. Павлов. Това е неговата работа. Пожелавам Бургас да стане отново голям спортен град, да се помага повече от обществеността, от бизнеса. Виждате, че спорта най-много помага за популяризиране на града и държавата ни. Нека има повече такива хора в Бургас“, пожела тя.

Думата взе и световният шампион Антон Коджабашев. Той си спомни как много години ежедневно той и другите щангисти са били заедно в залата с Киров и са черпили от неговия дух и дръзновение, от неговите големи успехи.

„Много пъти ние като по-млади сме се обръщали към Атанас Киров, както ние го наричахме галено Бат Наско. Той не отказваше на никого да даде съвет, да му покаже, да го научи, да му даде мъдри указания как да продължи напред своето развитие. Ние тогава имахме невероятни щангисти в Бургас и невероятни успехи.

Няма да забравя далечната 1979-а година. Тогава беше народната Спартакиада по всички спортове. Нещо като малка Олимпиада в България. На това състезание Атанас Киров каза, че това е последното му състезание, тъй като беше на преклонна възраст за спорта. Аз тогава бях на 19 години. Поставих три световни рекорда в зала „Христо Ботев“ в София. Той тогава ме прегърна, целуна ме и каза: „Антоне, продължи напред! Ти си моят наследник за тази категория в България“.

Разбира се, както той подобри много световни рекорди и спечели три световни титли, така и аз спечелих още три световни титли. Така, че с Бат Наско имаме общо шест световни титли за Бургас. Гордея се, че го познавах и ми беше учител. Пожелавам на всички бъдещи спортисти да постигнат такива успехи“, разказа спортната легенда.

Друго известно име в бургаските щанги – треньорът Константин Даров си спомни, че за пръв път се е запознал с републикански шампион в живота си, когато се е запознал с Атанас Киров.

„От тогава до последния му ден винаги сме били заедно. Винаги е помагал. Голям човек, голям българин, голяма личност. Този човек трябваше много по-рано да го признаят, защото беше първият човек, който донесе европейска титла за България. През 1969-а. Един от първите със световни рекорди. Той беше един от първите, които тръгна с Абаджиев и беше с него до края на кариерата си. Прекланям се пред него като личност и спортист и се надявам по-нататък Бургас да направи и други големи състезатели като него“, каза той.

Директорът на Спортното училище Янчо Стойчев си пожела след трите титли на Атанас Киров и трите на Антон Коджабашев, да имаме нови три световни титли и олимпийски шампион.

Изработилият плочата архитект Павлов бе доволен, че работата му ще остане в историята, както Атанас Киров е писал история с успехите си.

Атанас Киров е първият българин, спечелил европейска титла по вдигане на тежести. Бургазлията триумфира със златния медал през 1969 година във Варшава, категория до 56 килограма. Европейски шампион е още 3 пъти: през 1973, 1974 и 1975 година.

Богатата му колекция се допълва от 3 световни титли, съответно през 1973, 1974 и 1975 година. Вицесветовен първенец е от 1969 година.

Два пъти е световен рекордьор в категорията, в която се състезава през цялата си кариера - до 56 килограма, където е безспорен хегемон в световен мащаб в този състезателен период.

Легендарният Атанас Киров е роден на 24 септември 1946 година. Почива на 27 януари 2017 година. Почетен гражданин на Бургас е от 1975 година.