Неделя, 25 Юни 2023
    
Бизнес

Над 100 фермери от Бургаско ще протестират на граничен пункт Кардам

  26.03.2023 13:28  
Над 100 фермери от Бургаско ще протестират на граничен пункт Кардам
илюстративна снимка

Дона МИТЕВА

Над 100 души земеделски производители от региона ще се включат в обявените от Националната асоциация на зърнопроизводителите  ефективни протестни действия на 29 и 30 март на северните  гранични пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

„С колегите се организираме и ще пътуваме с коли, а не със селскостопанска техника. Нашата локация е граничния пункт при Кардам”, коментира Илия Проданов, зърнопроизводител от Бургаско и зам.-председател на НАЗ.

Искането е България да наложи вето върху вноса на продукция от Украйна и действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г. за временни мерки за либерализиране на търговията, допълващи търговските отстъпки, приложими за украинските продукти съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна да не бъде удължавано с още една година.

Решението на Управителния съвет  на НАЗ бе взето в края на седмицата и е адресирано до президента на Р България Румен Радев, до министър-председателя Гълъб Донев и до земеделския министър Явор Гечев.

Зърнопроизводителите се надяват на силна подкрепа от страна на държавата, както и на солидарност от страна на колегите си от Полша, Румъния, Унгария и другите засегнати от Регламента държави.

В мотивите им се изтъква: „…силно влошената конкурентноспособност на българските земеделски производители, вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна; тежката ситуация в сектор „Земеделие” – родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост…”.

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
 Бойко Борисов в Бургас:„Знаем как да изтеглим държавата и да я направим водеща на Балканите“
  25.03.2023 15:40      

  Силвия Шатърова „Не Ви агитирам да гласувате за нас, ако искате да о