Понеделник, 26 Юни 2023
    
ИЗБОРИ 2023 Мнения

Виолета Комитова-водач на листата на Партия „Български възход“ за 2 МИР-Бургас: В нашата държава има пари за всичко- просто те не се управляват правилно

  27.03.2023 13:21  
Виолета Комитова-водач на листата на Партия „Български възход“ за 2 МИР-Бургас: В нашата държава има пари за всичко- просто те не се управляват правилно

Проблемите на днешния ден са глад и страх

Трябва да се говори за мир и незабавно прекратяване на войната в Украйна

 

Очакваме европейска солидарност за  щетите, които плащаме от нея

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

 

– Госпожо Комитова, в последната седмица на предизборната кампания сме, как преминава тя?

– Моят анализ е, че при срещите си виждаме много отегчени, уморени от избори хора и това е съвсем естествен процес, защото се е натрупала изборна умора. Както и другите партии, така и ние от „Български възход“ усещаме тази умора.

В кампанията има няколко позитивни послания, които са свързани с това, че все повече политици започват да говорят за диалог и разбирателство, а не за обиди и етикети. Считаме, че ние от „Български възход“ успяхме да го наложим като тон на разговор.

– Това добър знак ли е за евентуално разбирателство между партиите след изборите?

– Да, смятам, че е добър знак изобщо да се решават проблемите на българските граждани и българския бизнес, защото в семейство, в което всички се карат, както беше в 48-ото НС, не може да се стигне до никакво решение. Това е знак, че партиите са поумнели и всички говорят за диалог и разбирателство, което ние от „Български възход“ налагахме в предишния парламент и платихме много голяма цена. Хората мислеха, че ние като не се караме с другите партии, сме безлични. Това не е така, ние видяхме кавгите, обидите, етикетите и затова преценихме, че с този тон трябва да се прекрати.

– За какво настояват хората – по-високи доходи, намаляване на инфлацията, по-добър стандарт на живот?

– Според мен проблемът на днешния ден е глад и страх. Поскъпването на храните стигна дотам, че много от българските граждани гладуват, защото ние сме най-бедната държава в Европа. Ниските пенсии, работещите бедни, минималните заплати, доходите на милиони български граждани са такива, че не могат да поемат високо поскъпване на цените. Ние от „Български възход“ сме говорили многократно, че проблем номер е едно е инфлацията при храните, а не високите цени на имоти, яхти и коли. Приоритет е инфлацията при храните, тя засяга нашите граждани.Тя ни беше наложена, постепенно се разви и стигна до страшни размери. Не бяхме готови да я посрещнем. Започна от времето на ковид с политиката да не се работи, а да се дават пари. Ще посоча като пример по мярката 60:40 един фабрикант, който имаше цех с хиляда работнички, а заплатите им бяха 1000 лева – по тази мярка този човек получаваше всеки месец 600 000 лева от държавата. Даваше на 1000 работнички по 600 лева и това продължи повече от година. В резултат на тази финансова инжекция се получи следният резултат – работничките стояха вкъщи, той стоеше в Дубай, а фабриката не произвеждаше нищо. Това е помпене на инфлация от времето на ковид. Става въпрос за 2020 година. След това инфлацията се усили с войната в Украйна, която доведе до поскъпването на енергоносителите. Естествено, когато има война всички доставки са затруднени, освен на газ и петрол, на промишлени стоки, препарати за растителна защита, защото пътищата, през които традиционно са преминавали са блокирани от военни действия. Но не последно място, ние имаме български принос към инфлацията.

– Какъв е той?

– Той се състои в това, че у нас контролните органи не работят достатъчно ефективно, ние от години нямаме констатирани следните събития – спекула при храните никога не е установявана при нас. Никога не е установявано наличие на картели, у нас няма и монополи. Това го казвам с ирония – няма спекула, няма монополи. А това са характеристики на пазарната икономика и като ги няма тези елементи, възниква въпросът: „Има ли въобще пазарна икономика?“ Спекулата, картелите и монополите са задължителни нейни черти и ние трябва всеки ден да се борим с тях.

– Какви са предложенията на „Български възход“ в тази посока?

– Засилване ролята на контролните органи – Комисия за защита на конкуренцията и Комисия за защита на потребителите, Икономическа полиция за установяване на всички нарушения, които са отклонения от нормите и са причина за повишаване изкуствено цените на храните. Ако трябва, тези органи да бъдат подменени цялостно или реформирани, защото досега не се виждаме техните реални действия, които да констатират картели, монополи, спекула и някакви нарушения. Това е краткосрочната мярка, която трябва и сега трябва да се прилага всеки ден.

Дългосрочната мярка е връщане назад към пазарната икономика, защото без нея няма конкуренция, а като я няма нея – виждаме монополи, картели и повишаване цените на стоките. Най-бързото връщане към пазарната икономика е чрез силни стимули към малките земеделски стопанства и ферми, оранжерии, предприятия за производства на зеленчуци, плодове, българска продукция, така ще получим родни плодове и зеленчуци и ще стимулираме малките компании.

– Земеделието се оказа, че е доста потърпевшо от нашата солидарност към Украйна, зърнопроизводители заплашват с протести.

– Не цялото земеделие е засегнато от войната в Украйна и вноса на зърно от там. Засегнато е само зърнопроизводството. Да върнем лентата назад със земеделската политика, която се провеждаше от предходни правителства. Нашата земеделска политика бе такава, че се стимулираха постоянно и основно зърнопроизводителите на България. Те се превърнаха в големи земевладелци, тяхната продукция се субсидира. Те произвеждаха три пъти повече зърно, отколкото ни е необходимо за вътрешен пазар. 2/3 от тази продукция се изнася през пристанищата Варна и Бургас, защото зърното е борсова стока. Благодарение на това, че голяма част от земеделските субсидии отиваха при зърнопроизводителите, много по-малко отиваха към производството на мляко, месо и плодове. Затова днес сме в тази ситуация – да нямаме собствени домати на нашия пазар, собствено мляко и месо. България от износител на земеделска продукция се превърна във вносител благодарение на неправилна земеделска политика.

По отношение на щетите от Украйна – да, това е една от тях, която ние като граждани, държава и български бизнес понасяме. На всички трябва да е ясно, че тази война има цена и тя ще бъде платена от всички нас. Колкото повече помпим войната, толкова по-голяма цена ще плащаме. Ние като част от ЕС плащаме тази цена, украинският народ плаща цена, Русия – също. Затова от „Български  възход“ искаме да говорим за мир, за да спрем да плащаме тази цена. Не само нашия народ е ощетен, искаме да говорим за мир и разговорът трябва да е в тази посока, уреждане на въпроса по дипломатичен път и България да бъде държавата и гласът на мира, защото ние сме най-близко до двата народа. Искаме да говорим и за щетите, които понасяме като държава.

– Какви са останалите?

– Едната щета е с вноса на украинското зърно, която удари българските зърнопроизводители, но ние имаме още щети – първо, трябваше да се справим с украинските бежанци. След това трябваше да се справим с енергоносителите, прекратяването на договорите от руски доставчици ни постави на колене да търсим доставки на газ на по-висока цена. В района на Варна и Бургас вече е ударен туристическият бранш, заради близостта с войната. Това е цена, която България плаща.

Има една щета, която е невидима– това е замърсяването на почвата и въздуха с тежки метали. Там се стреля всеки ден – въздухът и водите се замърсяват с тежки метали, а от Украйна духат ветрове, помним Чернобил, при него ядреното замърсяване дойде към България, благодарение на североизточните ветрове, а не към Финландия.

Тежките метали в Черно море идват от три реки – Днепър, Днестър и Южен Дъг, които се вливат в него.

Нашата теза е следната: България беше солидарна да подкрепя ЕС и НАТО, очакваме обратната солидарност за справяне с щетите, които плащат българският бизнес, граждани и природа.

– Какво е финансовото състояние на държавата, има ли защо да се тревожим?

– Изявлението на финансовия министър един ден беше в една посока, друг ден в друга. Това ме кара да мисля, че финансовото състояние на страната не е толкова тежко. Става дума за това – ресурсите, с които разполагаме, да ги управляваме по-правилно. Това важи за всяка сфера – в семейството и в бизнеса. Успехът при управлението на финансите не зависи колко са парите, а винаги – от правилния начин на управление. Тайната е в правилното разпределение на ресурсите. В нашата държава има пари за всичко – за пенсионери, деца и за пътна инфраструктура, просто тези пари не се управляват правилно.

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Георги Чипилски, директор на Летище Бургас: Очакванията за сезона са  покриване 67% от полетите през 2019
  26.03.2023 11:46      

Дона МИТЕВА Прогнозите за този летен сезон на изпълнителният директор Георги Чпилски на б