Понеделник, 26 Юни 2023
    

Всички моряци от задържаните кораби вече са освободени

  26.03.2023 12:52  
Всички моряци от задържаните кораби вече са освободени
  nova.bg

Задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца

Задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца. Част от моряците бяха освободени още вчера около 20:00 часа. Разпитите с капитаните на екипажите са продължили до късно снощи. Посолството ни в Румъния през цялото време оказва съдействие на моряците, предаде БНТ.

"И останалите четирима моряци бяха освободени още снощи, но останаха да пренощуват на един от корабите, като тяхното желание беше да се запечатат и трите кораба от прокуратурата в тяхно присъствие. Капитаните последни напускат кораба и един от моряците... С удовлетворение можем да кажем, че и десетимата наши моряци са на свобода и съответно и останалите тук четирима ще се върнат в България", каза Радко Влайков - посланик на България в Румъния.

По думите му, корабите продължава да са задържани от румънските власти.

За времевите срокове обаче е трудно някой да може да прогнозира - това може да се случи в рамките на 2-3 дни, но може да се случи и в рамките на 10 години. От гледна точка на процедурата, прокуратурата трябва да излезе с окончателно становище около целия случай. Очаква се и официален писмен отговор от МВнР на нашата нота с разяснения, поясни той.

Посланик Влайков подчерта още, че от момента на задържането, нашите власти са влезли във връзка с моряците, както и с бреговата охрана, прокуратурата и консулската дирекция на МВнР. Той отбеляза, че в резултат на тези усилия се е стигнало до сравнително бързо решение за освобождаването на моряците.

Припомняме, че три български кораба бяха задържани на пристанището в Констанца, Румъния. В петък румънската Брегова охрана съобщи, че десет български граждани на три риболовни кораба са били заловени да бракониерстват калкан и акула в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море, на около 100 км от курорта Мамая.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Георги Чипилски, директор на Летище Бургас: Очакванията за сезона са  покриване 67% от полетите през 2019
  26.03.2023 11:46      

Дона МИТЕВА Прогнозите за този летен сезон на изпълнителният директор Георги Чпилски на б