Вторник, 27 Юни 2023
    
ИЗБОРИ 2023 Камено Мнения

Новите лица в ГЕРБ! Мартин Желязков, кандидат за депутат от Камено: Политиката е начин да промениш средата, в която живееш

  28.03.2023 11:34  
Новите лица в ГЕРБ! Мартин Желязков, кандидат за депутат от Камено:  Политиката е начин да промениш средата, в която живееш

Мартин Желязков – строителен предприемач и председател на ФК „Камено“:

40-годишен, семеен, с две деца. Завършил средно образование в техникум по строителство „Кольо Фичето“, бакалавър „Маркетинг“ и магистър „Маркетинг и мениджмънт“ в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Работил в община Камено в отдел ТСУ от 2008 до 2017 година, председател на ФК „Камено“ от 2018 година и управител на строителна фирма

Каузата ми е изграждане на бъдеще за българските деца!

Ще работя за:

– повече спортни бази в малките населени места

– по-добри условия за спорт и образование на децата ни

– повече лично отношение на държавните институции към проблемите на хората от малките общини

– за развитието на Камено като важна туристическа дестинация чрез популяризирането и продължаването на археологическите разкопки на крепостта Русокастро 

 

"Черноморски фар"

 

– Как един млад човек си представя политиката?

– Политиката за мен е възможност да промениш средата, в която живееш. Да участваш във важните процеси, които ще определят посоката на развитие на родното ти място и страната за следващите години. Тя е един от най-важните инструменти за подобряване живота на хората. А предимството на младите хора в политиката е в новите идеи и енергията да ги осъществят. Особено важно за мен е обединението на всички политици във важни за страната проблеми в името на хората, които са ги избрали.

– С каква експертиза се чувствате, че ще бъдете полезен?

– От години работя в две насоки – строителен бизнес, един много важен сегмент в Бургаски регион, и развитие на спорта в родното ми място. И в двете насоки съм постигнал успехи и бих искал опитът и знанията, които съм придобил, да ги приложа в политиката. По отношение на спорта първата ми задача беше да мотивирам децата да се увлекат от футбола и да създадат отборен дух, а после с обща помощ да постигнем резултати. А самочувствието от тях помага за още по-голям напредък. Нелека задача, която все пак се случи. Сега бих искал повече деца и подрастващи да имат стремежи извън виртуалното пространство и бих работил за това в парламента.

– От какво се нуждаят най-много малките населени места?

– Те стават все по-привлекателни за живеене, а и за бизнеса – за изнесени производства и бази. Затова мисля, че първостепенни са инвестициите във ВиК, пътна, развлекателна инфраструктура, лесен достъп до здравна и медицинска помощ, както и за стимулиране развитието на малкия и средния бизнес.

– Селата в община Камено имат ли потенциал да привличат население в тях?

– Те не само имат потенциал, през последните 10 години стават търсени от млади и работещи граждани. Условията в община Камено са добри, заради близостта до областния център Бургас и връзката с магистралата, както и заради цените на имотите. Селата ни са спокойни, няма битова престъпност. Крепостта „Русокастро“ има огромен потенциал за развитие и популяризиране, но тук пак опираме до нуждата от държавна помощ, разбиране и финансиране. А развитието на тази историческа местност със сигурност ще спомогне за икономическото разгръщане на региона.

– Кое е основното, за да могат да се развиват малки общини?

– Сериозни инвестиции в инфраструктурата, както вече казах. Развитие на алтернативен туризъм. Достъпност до услуги. 

– Можем ли да говорим за равен достъп до качествено образование, здравеопазване и социални услуги в малките общини като тази, в която живеете? Нужни ли са законодателни промени в тази посока?

– Не би следвало да има разлика, предвид териториите. Но когато говорим за отдалечени райони – има. Образованието и здравеопазването са държавно решени. Правата на общините са законово определени и ако има големи разлики, това би бил сериозен проблем по-скоро на комуникацията между местна и държавна власт.

Не са нужни законодателни промени, а по-скоро добър диалог между държава, общини, бизнес. И точно тук е ролята на народните представители, които да бъдат работещ посредник между двете страни, за да защитят интересите на региона, от който са избрани.

Това ще бъде и мой приоритет в парламента.