Вторник, 27 Юни 2023
    
Бизнес

Искат оставката на директора на ИАРА

  26.03.2023 17:34  
Искат оставката на директора на ИАРА
снимката е илюстративна
  nova.bg

Българските моряци от задържаните от румънските власти риболовни кораби, които вече са освободени ще настояват пред министъра на земеделието Явор Гечев за оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова, съобщава БНР.

Доц. д-р Стаматова коментира в Бургас, че не е наричала рибарите бракониери и не вижда основания за исканата оставка. "Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които бяха заловени, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже единствено съдът. Досега се въздържах от по-конкретни изявления, тъй като съм възмутена, че от румънска страна до този момент нямаме постъпило нищо официално по отношение на това какво се е случило там. Освен това имам информация, че нашите инспектори, българските, които са участвали в тази съвместна проверка са оказали съдействие на нашите рибари и дори са помолили румънските власти корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имам до този момент. Очаквам докладите на двамата наши инспектори, които са били и евентуално другата седмица да получим официална информация от румънските власти", посочи доц. Стаматова.

Снощи в България се завърнаха шестима от моряците, а днес и останалите четирима.

В момента голямата борба ще бъде освобождаването на трите български кораба, защото те осигуряват прехраната на десет семейства, заяви Емил Милев, председател на сдружението "Черноморски изгрев". Той е категоричен, че българските рибари не са нарушили европейските закони.

 "Изказвания от типа, че има румънски териториални води и на борда на нашите кораби е намерен улов от акула, всяват съмнения, че ние сме бракониер, което категорично не е така", посочи той.

Според Емил Милев забраната е приложима единствено за румънските кораби и не съществува европейска заповед за риболов на акула.