Понеделник, 26 Юни 2023
    
Бургас Култура

Гледайте класиката „Червено и черно” по Стендал в Бургас

  24.03.2023 12:54  
Гледайте класиката „Червено и черно” по Стендал в Бургас

Малък градски театър „Зад канала“ ще представи „Червено и черно“ по Стендал на сцената на НХК на 23 април, от 19 часа. Спектакъл като класическа статуя, към която не можеш нито нещо да прибавиш, нито да отнемеш, без да накърниш красотата на цялото. Основополагащата заслуга е на отличната драматизация на Юрий Дачев, след нея – на изящно-точната режисура на Бина Харалампиева. И на майсторски подбран актьорски екип.

В спектакъла се преплитат страстите на червеното – на любовта и страстта, и черното – на обществените катаклизми и мракобесието. Контраст, заложен още в заглавието на Стендал, за чиято символика изследователите и до днес не са открили категорично тълкувание.

„Червено и черно“ е историята на младия провинциалист Жулиен Сорел, често описван от критиката като класически кариерист, който се опитва да надскочи скромния си произход и, къде с качества, къде с интриги и връзки, да пробие във висшите кръгове на Париж. И го постига, но изкачването му по социалната стълба в един момент го сгромолясва надолу и същата „машина“, която го издига, накрая го смазва. В спектакъла на Бина Харалампиева Жулиен е по-скоро пламенен идеалист, който не съзнава своето понякога пагубно очарование за околните. Но той също ще стане жертва на чувствата…

Започвайки като скромен учител по латински с големи амбиции, Сорел се гордее, че е постигнал всичко сам, и не смята да спира дотук. Образът сполучливо е пресъздаден от младия актьор Богдан Бухалов, възпитаник на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ. Като неговата фатална любима, която белязва целия му живот в червено и черно, омъжената дама Луиза дьо Ренал, зрителите ще се наслаждават на Диана Димитрова. (позната любимка от телевизионни сериали). От този сезон тя е част от трупата на Малък градски театър зад канала, след като успешно работи с Бина Харалампиева и за ролята на Ирина в „Тютюн“. Още един актьор от трупата на забележителния спектакъл „Тютюн“ - Христо Пъдев, ще видим в превъплъщението на съпруга на героинята Луиза. Той майсторски изиграва префиненият аристократ и циник. Зрителите ще видят великолепен актьорски ансамбъл, сред който блестят Малин Кръстев в ролята на маркиза, и Леонид Йовчев като провинциалния абат Пирар. Музиката е на Асен Аврамов, сценографията и костюмите – на Свила Величкова.