Понеделник, 12 Юни 2023
    
Бургас Култура

Ще има ли нов директор Бургаският театър?

  13.03.2023 16:57  
Ще има ли нов директор Бургаският театър?

Поет и двама режисьори в битка за поста

"Черноморски фар"

 

Ще има ли нов директор бургаският театър „Адриана Будевска“, или епохата на Борислав Чакринов ще продължи още? Към момента Министерство на културата е обявило конкурс за длъжността. Трима са допуснати – това са настоящият директор Борислав Чакринов, който печели всички до момента конкурси и е несменяем повече от четвърт век; Борис Панкин и поетът и писател Иван Иванов. Той е познат на бургаската писателска общественост като Иван Сухиванов, носител е на националната литературна награда „Христо Фотев“, печели поредица от литературни конкурси, последните са НЛК „Море“ и Никулденският литературен конкурс на сайт „Грамофона“, редактор е на списание „Море“, но няма нищо общо с театъра.


Иван Сухиванов по време на награждаването на никулденския литературен конкурс на сайт "Грамофона"

 

В момента театърът няма щатна длъжност драматург, последният бе покойният Иван Славов.

Хора в театралните среди не изключват Чакринов да спечели, а на Сухиванов да предоставят поста на драматург, за да тушират евентуални конфликти.

Борис Панкин е известен режисьор, преподавател е по мюзикъл и ако той спечели конкурса, ще се наблегне точно на този жанр в репертоара на ДТ „Адриана Будевска“.

Борис Панкин

 

Любопитни са концепциите, с които тримата са решили да вдигнат славата на театъра, в който са творили Вили Цанков, Леон Даниел, Юлия Огнянова.

Единственият запознат със ситуацията вътре в трупата е настоящият директор Борислав Чакринов.

Очевидно той има най-големи шансове, но пък запознати казват, че по негово време театърът в Бургас се превърна в затворена система, културната институция не участва в обществения живот на града, в афиша ѝ има нови заглавия, но публиката предпочита гостуващите постановки на чужди трупи.

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения Средец
Инж. Иван Жабов, кмет на Средец: Започваме ремонт на междублоковите пространства в Средец
  12.03.2023 14:52      

Строго спазваме Закона за обществени поръчки при избор на изпълнители на проекти