Събота, 10 Юни 2023
    
Бизнес

Фермери ликвидират животните си

  11.03.2023 13:48  
Фермери ликвидират животните си

Между 30 и 40 000 крави ще бъдат унищожени

 

ДОНА МИТЕВА

Цената на млякото отново е във фокуса на различни коментари от страна на производители или потребители. Малко обаче се говори за това, фермерите ликвидират стопанствата си. Това го знаят млекопроизводителите. А онзи, който веднъж се е отказал, втори път не е започнал да се занимава с животновъдство, смятат от бранша.

Справка сочи, че за 2021 г около 20 хиляди крави са изчезнали. Очакванията на бранша за изминалата година са още между 30 и 40 хиляди глави да бъдат унищожени.

Според фермерите лошото е в това, че и не се оставят нови юници, които да заемат местата на бракуваните. Няма добра подмяна на поголовието.

 

80 стотинки за литър сурово мляко е изкупната цена

 

 

Изкупните цени на суровото мляко в момента са около 0.80 лв. за литър. Високи остават цените на фуражите, горивата и енергията.

Към тази картина от бранша добавят и твърдението, че има и засилен внос на млека от няколко държави. Макар да не е фактически доказано, сред тях се шири тезата, че през Унгария се внася у нас украинско мляко. Онова, което преди войната се е преработвало в сухо, сега търси нови пазари като прясно.

В тази връзка няколко организации, представляващи фермерите, търсят отговори на важни за тях въпроси: От кои държави се внася сурово краве мляко; какви количества сурово мляко е внесено от началото на годината; какво е качеството на това мляко; извършват ли се изследвания на качеството на млякото за всеки млековоз. Млеката на нашите фермери се контролират от „Модул мляко“ два пъти месечно; има ли бракувани партиди мляко от внос; каква е цената за унищожаване на литър мляко от фирмите за унищожаване на биологични отпадъци. И не на последно място внася ли се мляко от Украйна, и ако се внася, каква е цената, качество на млякото и има ли бракувани партиди.

Отговорите на тези и още подобни въпроси очакват да получат в среща с ръководството на БАБХ, а защо не и от Земеделското министерство.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Председателят на РИК-Бургас към СИК-овете: Не бързайте! 5-10 минути спестени, може да се окажат 5-6 часа
  09.03.2023 16:15      

Образци на протоколите може да получи всеки член на комисия, за да се запознае предварите