Събота, 10 Юни 2023
    
Бизнес

Зърнопроизводители се чудят какво да правят със старата реколта

  11.03.2023 16:27  
Зърнопроизводители се чудят какво да правят със старата реколта

Замислят стачка

 

ДОНА МИТЕВА

Почти липсва полезен ход за пласиране на зърното от миналото лято, алармират фермери. Зърнопроизводители от района и страната са в разговори със своите колеги от Полша, Румъния, Унгария и Чехия за общи протестни действия. Те настояват, от една страна, за компенсации за местните сектори заради войната в Украйна и от друга – за засилен фитосанитарен контрол на вноса на украинското зърно, заради което тяхното отлежава в силозите.

Илия Проданов

„Контролът трябва да е толкова строг, че като видят границата ни, да им се отще да я преминават. Иначе ние нямаме никакъв полезен ход. В патова ситуация сме. И за март няма нито един заявен кораб за износ на българско зърно за чужбина през пристанищата във Варна и Бургас.

В същото време и у нас не изкупуват зърното ни, заради далеч по-евтиното такова, внесено от Украйна. Ние нямаме достатъчно място, където да се съхрани новата реколта“, коментира Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По негови думи от много високо политическо ниво на управление на ЕС се толерира вноса на украинското зърно и затова няма как да му се противостои. Затова българските зърнопроизводители настояват за общи мерки с другите държави, потърпевши от този внос.

„Искаме да направим среща с представителите на асоциациите в гореизброените страни, земеделските министерства и представители на ЕК“, обобщи Проданов.

Въпреки че управлението на Министерството на земеделието е временно, фермерите настояват за мерки, които да им помогнат да изпразнят складовете си от миналогодишната реколта.

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Председателят на РИК-Бургас към СИК-овете: Не бързайте! 5-10 минути спестени, може да се окажат 5-6 часа
  09.03.2023 16:15      

Образци на протоколите може да получи всеки член на комисия, за да се запознае предварите