Неделя, 11 Юни 2023
    
Мнения Средец

Инж. Иван Жабов, кмет на Средец: Започваме ремонт на междублоковите пространства в Средец

  12.03.2023 14:52  
Инж. Иван Жабов, кмет на Средец: Започваме ремонт на междублоковите пространства в Средец

Строго спазваме Закона за обществени поръчки при избор на изпълнители на проекти

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

– Г-н Жабов, как се справя община Средец във време на политическа криза и инфлация?

– Изключително трудно, но все пак съм благодарен, че на последната сесия ние представихме капиталовата програма на общината, която включва подобряване качеството на живот на всички жители на града и населените места. Строителната програма е изключително амбициозна и е много важна за тях, но в това безвремие, в което държавата няма ясна перспектива за рамката на бюджета, ние работим изключително трудно, защото спазваме рамката 1/12 от предходния. Аз управлявам община, която е на 3-то място по територия и изключително е трудно да се планират предварителните разходи, така че да се включим в 1/12 от разходите, които сме направили за миналата година. По най-бързия начин трябва да се сформира правителство, което да предложи бюджет с рамка, с която да се съобразяват всички общини и да изготвим нашия бюджет за настоящата година, като го поставим за гласуване на Общинския съвет.

По отношение на строителната програма очакваме одобрение от областния управител за редовността на докладната и след като се върне ще можем да пускаме поръчките за изпълнители.

– Дайте малко конкретика, кои обекти са заложени в строителната програма?

– Хората се интересуват от инфраструктурата. Ще се ремонтират няколко пътя от общинската пътна мрежа, няколко улици по селата, довършителни работи в Средец и за първи път сме включили в програмата за града ремонтиране на междублоковите пространства. Започваме от блокове 17, 18, 15, 13, 14, 10, 11, 12, 5, 6, 7. Това е едно добро начало да подобрим средата в междублоковите пространства, защото те не са облагородявани, откакто са създадени, а това е отпреди 40 години.

– Ще бъде ли ремонтиран кооперативният пазар?

– В момента той функционира, но не отговаря на условията за един общински пазар и особено за община, която се стреми да бъде зелена и чиста. Там идеята е да се демонтира това, което е в момента и да се направи рехабилитация на настилката на пазара, като се изгради 50 – 60% отново, 100% от масите ще бъдат закрити и 40 – 50% от пространството ще бъде обособено като паркинг, защото в момента и да има някакъв ред, той не се спазва.

Това ще е едно добро начало и ще се използва по предназначение, за да може зеленчукопроизводители и животновъди да си предлагат продукцията. Ще има и свободни маси за търговците, които вторник и четвъртък ще излагат свои стоки – перилни препарати, дрехи.

– Навлизаме в предизборна ситуация не само за парламентарни, но и за местния вот през октомври. Притесняват ли ви опонентите и техните атаки?

– Не, няма от какво да се притеснявам, защото общината строго изпълнява закони, предписания за избор на изпълнители на поръчките, защото повечето от питанията на общинските съветници са свързани с това как са избрани фирмите изпълнители за отделни поръчки. Има Закон за обществените поръчки, спазваме го стриктно. Мога да кажа, че в момента започват спекулации и обругаване на ръководните длъжности на чиновници в Общината, защото показваме, че можем да работим и как да работим така, че да подобрим живота на жителите на нашата община. Правим го да е по-добър и затова всички се страхуват от нас и търсят как да изпъкнат. Не им се сърдя, независимо че има нарушен диалог, ние продължаваме да изпълняваме програмата, а те щом си поставят за цел да злословят – това си е техен избор, да си вървят по техния път.