Неделя, 11 Юни 2023
    
Айтос Култура

Айтоската връзка в номинирания за няколко награди „Оскар“ – „Баншите от Инишерин“

  12.03.2023 17:17  
Айтоската връзка в номинирания за няколко награди „Оскар“ – „Баншите от Инишерин“

Песента „Полегнала е Тодора“, написана от Филип Кутев, дава начало на филма

 

Георги РУСИНОВ

 

Едно от топ заглавията на 2022-ра, което се очаква да спечели със сигурност поне един „Оскар“ от осемте си номинации е британо-американо-ирландската продукция „Баншите от Инишерин“. Филмът е режисиран от безспорно доказалия се със създаване на качествени продукции за „Оскар“ Мартин Макдона. В главните роли влизат ирландските звезди Колин Фаръл, Брендън Глийсън и Кери Кондън. Поддържащите роли също са изпълнени перфектно от ирландски актьори като Пат Шорт, Бари Кугън и други.

Преди дни филмът бе отличен високо и на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, по-известни като БАФТА. Лентата на МакДона получи призове за „Най-добър британски филм“, „Най-добра женска поддържаща роля“ за Кери Кондън, „Най-добра мъжка поддържаща роля“ за Бари Кугън и за „Най-добър оригинален сценарий“.

Какво обаче е най-интересно за българската публика? Една айтоска връзка. Една връзка със световноизвестния ни фолклор. Това е песента „Полегнала е Тодора“, която изненадващо започва още с първоначалните надписи на филма и проследява разходката на героя на Колин Фаръл, като същевременно ни показва красотата на Ирландия и зелените ѝ поля и хълмове. Обработената за изпълнение от многогласен народен хор традиционна българска фолклорна песен е дело на айтозлията Филип Кутев. Във филма изпълнението е на „Мистерията на българските гласове“. Именно тя е една от най-известните в света народни песни.

Айтоският композитор е основател и дългогодишен ръководител на днешния Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. С творческата си дейност той създава синтез между българската народна музика и класическата. Роден е на 13 юни 1903 г. в Айтос и умира на 27 ноември 1982г. Завършва музикално училище (1926) и Педагогическия факултет на Консерваторията (1930). Работи като капелмайстор на военния духов оркестър на 24-ти пехотен полк в Бургас, наследявайки Георги Шагунов, а след това и на 6-и пехотен полк в София.

 

„Полегнала е Тодора“ далече не е единствената българска народна песен, използвана в чужд филм

 

„Зайди, зайди, ясно слънце“ се чува в края на хитовата лента „300“, базирана на спартанските войни с Персия. „Притури се планината“ можем да чуем в „Исус от Монреал“. Българско участие има и в касовата продукция „Троя“. Българският език и народна музика изглежда пък толкова са се харесали на режисьора, заснел изобщо най-касовите филми в историята – Джеймс Камерън, че в първия от филмите „Аватар“ от 2009-а Радка Варимезова е избрана да изпълни Jake’s First Flight на измисления език на навите от Пандора.

В самия филм „Баншите от Инишерин“ музиката заема основна част в историята, която се развива на отдалечен от бреговете на Ирландия остров. Филмът проследява дългогодишното приятелство между Падрик (Фаръл) и Калъм (Глийсън), които се оказват в безизходица, след като вторият обявява внезапно края на дружбата им. Следват комични, странни и на моменти мрачни ситуации, в които Падрик, с помощта на сестра си Шаван (Кондън) и обезпокоения младеж Доминик (Кугън) опитва да поправи приятелската връзка с Калъм. Наглед нормалната човешка история бързо ескалира, когато Калъм поставя ултиматум на Падрик.

Ако все още не сте гледали „Баншите от Инишерин“, то непременно го направете. Заслужава си!


Анкета

Мнения

Мнения Средец
Инж. Иван Жабов, кмет на Средец: Започваме ремонт на междублоковите пространства в Средец
  12.03.2023 14:52      

Строго спазваме Закона за обществени поръчки при избор на изпълнители на проекти