Събота, 27 Май 2023
    
Бургас

Над 450 деца ще бъдат прегледани днес в Бургас от водещи специалисти, дошли от София

  25.02.2023 11:15  
Над 450 деца ще бъдат прегледани днес в Бургас от водещи специалисти, дошли от София

Възстановиха Националната програма "Детско здраве"

Дона МИТЕВА

Над 450 деца ще бъдат прегледани днес в Бургас в ДКЦ 1 от водещи в специалисти от столични болници.

Възстановяваме Националната програма "Детско здраве", която беше прекъсната за две години заради COVID пандемията, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, който е в града с екипите.

Лекарите са от болница "Пирогов“ и от Столичната лекарска колегия и ще извършат прегледите на деца безплатно.

„13 специалисти от всички специалности са в Бургас и започват безплатните профилактични прегледи. Има записани засега 450 деца. Няма да върнем нито едно от тях. Целта на тези прегледи е високоспециализираната профилактика и аз гарантирам, че това ще се превърне в една рутинна практика в здравеопазването. Такива профилактични прегледи са много важни за оценката на рисковите заболявания. Важно е и че прегледите се провеждат в почивни дни, когато родителите и децата са свободни. По този начин се получава и комуникацията между местните педиатри и специалистите в София", посочи здравният министър.  И обобщи, че лекари помагат на лекари.

Изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров добави, че инвестицията в децата е инвестиция в държавата и касае нейната сигурност. "В Конституцията е записано – основен приоритет на държавата за националната сигурност е грижата за децата и детското здравеопазване. Ние нямаме какво да добавим, освен да направим това, което е необходимо то да се осъществи", посочи той.

Националната програма "Детско здраве“ води своето начало от болница "Пирогов“ и до голяма степен е кауза на самият д-р Меджидиев.

„За малките деца такива прегледи от водещи специалисти са много важни. Защото големите по-може да изчакат, но за малките е важно ако има някакъв проблем веднага да се задвижат нещата”, коментира Христина Добрева, майка на малкия Георги, който бе един от пациентите, дошли да се възползват от мнението на специалистите.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Адвокат Драгомир Ошавков: Напускам Движение 21, но няма да чуете лоша дума от мен
  25.02.2023 10:32      

Политическата криза ще завърши със свикване на Велико Народно събрание, смята екс-депутат