Неделя, 28 Май 2023
    
Бургас Мнения

Адвокат Драгомир Ошавков: Напускам Движение 21, но няма да чуете лоша дума от мен

  25.02.2023 10:32  
Адвокат Драгомир Ошавков: Напускам Движение 21, но няма да чуете лоша дума от мен
Драгомир Ошавков е на 48 години от Бургас. Роден и завършил средното си образование в Айтос. Дипломиран юрист от ЮФ в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2007-а работи като адвокат в Бургас. Член на Националния съвет на „Движение 21“ и координатор на партията за община Бургас. Депутат в 45-ото Народно събрание и секретар на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“. Заедно с Мая Манолова и Андрей Вълчев е един от тримата народни представители от групата избрани за членове на Комисията по ревизиите на предходното управление. Вследствие на работата на тази комисия и с активното участие на Драгомир Ошавков бяха направени скандални разкрития за злоупотреби и корупция в държавната администрация и държавни предприятия. Активен участник в редица обществени каузи.

Политическата криза ще завърши със свикване на Велико Народно събрание, смята екс-депутатът

 

ГЕОРГИ РУСИНОВ

 

– Адвокат Ошавков, поредните парламентарни избори чукат на вратата и партиите вече са в подготовка за тях. Вие сте представител на „Движение 21“, което е част от новото ляво обединение. Има ли яснота как ще изглежда бургаската листа при толкова много участници в коалицията?

– Тук ще се наложи да Ви изненадам и да обявя нещо, което към настоящия момент би трябвало да е известно само на мен и на ръководството на „Движение 21“, а именно, че напускам Националния съвет и политическа партия „Движение 21“. В това решение няма скандал и драма и то е взето в резултат на добре обмислено решение, което назрява отдавна. Така че нямам никаква представа как би изглеждала бургаската листа на новата коалиция Левицата. Мога само да се надявам, че водещи позиции в нея ще заемат представители на „Движение 21“. Подредбата на листата ще е показателна за това каква е тежестта на местните активисти на партията в общата коалиция.

– Защо взехте решение да напуснете „Движение 21“, на което сте и съучредител?

– Да, бях член на партията почти 9 години – от самото ѝ създаване през 2014 г., а в последните 4 години бях координатор на „Движение 21“ за Бургас. От мен лоша дума няма да чуете нито за ръководството, нито за бившите ми съпартийци. Тук е моментът да кажа, че съм благодарен на ръководството на „Движение 21“, което ми гласува доверие и ми отвори пътя за активно участие в политиката. Благодарен съм и лично на Татяна Дончева, от която, мога да кажа, че съм научил много – както от нейните успехи, така и от грешките й. Напускането ми е по две причини. Първата е, че посоката, в която партията реши да поеме, не съответства на моите разбирания и очаквания. Аз лично не мога да се наредя до хора като Румен Петков или Александър Томов – Лупи, защото нямам нищо общо с тях – нито като политически разбирания, нито като лична история. Втората причина е изцяло свързана с професионалните и личните ми ангажименти, които имам в момента. Просто нямам нужното време и желание да участвам в едни нови парламентарни избори, които ще повторят приблизително резултатите от предходния парламент. Още повече, че според мен, те едва ли ще бъдат последните в следващите една-две години. Така че считам, след като не мога да дам 100% от себе си в предстоящата кампания, по-достойната позиция в такава ситуация е да се оттегля.

– Избори след избори, така ли? Докога ще продължаваме така? Има ли някакъв изход от политическата криза според вас?

– Вижте последния парламент – никога не е имало толкова много политически партии – цели 7 и в същото време никога парламентът не изглеждал толкова жалък в очите на хората. Стана ясно, че дневният ред на Народното събрание няма нищо общо с този на избирателите им. Като изкушен от историята човек, мога да ви кажа как би приключила една такава политическа криза в България преди около 100 години - с военен преврат, като този на „Звено“ от 1934 г. Разбира се, през 21 век, в една европейска България това е почти невъзможно. Но смятам, че и колкото и политиците ни да се опитват да игнорират сигналите, които обществото дава, рано или късно ще им се наложи да отговорят на очакванията на хората. Не изключвам при една по-продължителна икономическа криза да има и голяма вълна на недоволство сред хората, което да катализира процеса на сериозни промени в политическата система на страната. Тези промени, рано или късно ще се наложи да бъдат приети след свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Под промени не визирам само така дълго чаканата съдебна реформа, но и избирателната система. Само да напомня, че ИТН стана първа политическа сила с призиви за въвеждане на мажоритарна избирателна система само преди около две години. Което много бързо след това забравиха и си платиха заради това.

– ИТН събират подписи за провеждане на референдум за промяна на формата на национално управление. Това ли е възможният изход от политическата криза?

– ИТН действат като типично популистка партия – в случая усещат разочарованието от продължаващата политическа криза и това, че много избиратели, търсят решението в една силна личност, която да поеме изцяло политическа отговорност и оперативното управление на страната. Но една чисто президентската република в нейния балкански вариант лесно може да се изроди в нещо, за което после всички да съжаляваме. Това, което аз виждам като вариант за излизане от кризата, са промени в избирателната система – избори със силно застъпен мажоритарен елемент, възможност за отзоваване на депутати при определени условия, така че те да не се чувстват отговорни единствено пред партията, която ги е издигнала. Другото е, че трябва да се върне усещането за справедливост в обществото. Крайно време е да видим осъдени политици на висши държавни постове от всички цветове, както това стана в Румъния. Това обаче минава през съдебната реформа, за която е нужно ВНС.

– Край с политическата кариера ли е това? Наближават и местните избори. Можем ли да ви видим в някакво гражданско движение, или като независим кандидат?

– Политическа кариера е твърде силно казано, а и участието ми в политиката никога не било на всяка цена. Това, което мога да кажа със сигурност е, че няма да ме видите да правя трансфери от една политическа партия в друга. Политическото номадство е едно от нещата, които най-силно рушат доверието към хората, които се занимават с политика. Покрай работата си, волно или неволно, аз и сега продължавам да се занимавам с обществена дейност. За местните избори, мисля, е твърде рано да се говори, но ако ме питате дали имам предложения да се включа някъде – не нямам такива.

– Възможно ли е след вота през април да имаме най-накрая работещ парламент и правителство? Или ще отидем на варианта 2 в 1 с местни избори – нещо, което не се е случвало досега в историята ни?

– Със сигурност ще има сериозни опити да се състави правителство, най-вече заради огромните средства, предвидени в програмата за възстановяване и устойчивост, а може би и заради външен натиск. Не виждам обаче големи шансове да бъде съставено правителство, което ще издържи повече от няколко месеца, първо, защото няма сериозни размествания в съотношенията на политическите сили в страната и второ – повечето политически лидери добре помнят, че има 1-2 партии, които са силно токсични за коалиционните си партньори. Така че – да, вариантът 2 в 1 наесен е много вероятен. 

– Напоследък доста политици напускат партиите си. Някои правят трансфери в други или основават изцяло нови. Как си обяснявате това?

– Както казах – скачането от една партия в друга е нещо, което дразни хората на чисто човешко ниво. Но това, че явлението стана масово, показва и друго: партиите вече не представляват обединение на хора,  които са свързани от определени политически възгледи или идеология, а по-скоро средство за участие в политиката – един вид влак, на който да се качиш, за да стигнеш до целта. В момента партиите в България бълват някакъв миш-маш от програми и идеи, за които е трудно да се каже коя е лява и коя е дясна. В резултат хората гласуват чисто емоционално и нелогично – според това кой лидер намират за харизматичен и надежден, а не според това какво предлага програмата на партията. А и защото програмите предлагат общо взето едно и също. Не виждам голям смисъл от учредяването на нови партии. Те по-скоро стават част от проблема, а не средство за неговото решаване. Струва ми се, че вместо да правят собствена партия, много по-лесно би било хората, които смятат, че могат да предложат нещо различно, да имат възможност да го направят като мажоритарен кандидат. Разбира се, избирателната система първо трябва да го позволи.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Адвокат Драгомир Ошавков: Напускам Движение 21, но няма да чуете лоша дума от мен
  25.02.2023 10:32      

Политическата криза ще завърши със свикване на Велико Народно събрание, смята екс-депутат