Неделя, 28 Май 2023
    
Общество

Една година от войната в Украйна: УНИЦЕФ призовава подкрепата и солидарността към украинските деца в България да продължат

  24.02.2023 15:33  
Една година от войната в Украйна: УНИЦЕФ призовава подкрепата и солидарността към украинските деца в България да продължат

Измина една година от ескалацията на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г., или 12 месеца, в които цяло поколение деца преживяха насилие, страх, загуба и трагедия. Няма нито един аспект от техния живот, останал незасегнат от войната – хиляди деца бяха убити, ранени, принудени да напуснат домовете си, прекъснаха образованието си и бяха лишени от безопасно детство.

„Изминалата една година от войната в Украйна още веднъж напомня колко много са изгубили децата и семействата в Украйна“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

„Войната в Украйна лишава децата от стабилност, безопасност, училище, приятели, семейство, дом и надежда за бъдещето. Тя оставя невидими рани, които трябва да бъдат излекувани чрез подкрепата на всички нас“, допълни тя.

Войната в Украйна предизвика масово разселване, на каквото не сме ставали свидетели от Втората световна война насам. Мнозинството от 8-те милиона бежанци от Украйна са жени и деца. От началото на войната около 1,1 млн. украински бежанци са влезли в България и приблизително 150 000 души са подали заявление за временна закрила. Много украинци се завърнаха у дома или се преместиха в други страни, но около 50 000 украински бежанци остават в България. Около 10 000 от тях живеят в хотели и бази с подкрепата на държавните власти. Тяхната интеграция в обществото е от съществено значение, докато войната навлиза във втората си година.

На 24 февруари 2023 г., петък, УНИЦЕФ ще представи нов документален филм, с който поставя акцент колко важни са солидарността и подкрепата за разселените деца и техните семейства, които са намерили своя нов дом в България.  

Документалният филм „Детство 2.0“ („Childhood 2.0“), произведен от УНИЦЕФ и студио NO BLINK, е посветен на това ново начало. Филмът проследява историите на украински семейства, намерили убежище в България след началото на войната. Режисьор е Атанас Христосков, а продуцент е Алек Алексиев, който също участва във филма.

Година по-късно документалният филм насочва общественото внимание към огромните усилия и подкрепата за украинските бежанци в България. Той хвърля светлина и върху проблемите, свързани с образованието, здравеопазването, настаняването и пазара на труда. Героите във филма доказват, че интеграцията е възможна и отговорността за нея е споделена – и от бежанците, и от приемащата българска общност.

„Всяко дете, без значение кое е и откъде идва, на първо място е дете – с мечти, възможности и потенциал“, подчерта Кристина де Бройн.

Пред какви предизвикателства са изправени децата бежанци в новата среда? Какви непривични роли и отговорности им се налага да поемат? Доколко успешно се справят с адаптацията те, както и техните родители? Това са част от въпросите, на които търсим отговор през очите на нашите герои.

А те са:

Анастасия, която пристига в България заедно с дъщеря си (8 г.) и майка си и още с идването си търси начин да бъде полезна за своята общност. Така започва творческа работа с деца в центъра за подкрепа на бежанци "Синя точка", изграден от УНИЦЕФ и партньори във Варна;

Йева, която идва тук едва на 16 г. в София и бързо търси начин да се грижи сама за себе си, а любовта й към животните й помага да открие тази възможност в център за груминг на домашни любимци;

Лена, живееща в София с тримата си невръстни синове и професията й на фотограф в Киев й помага бързо да намери реализация, документирайки ежедневието в центъра за подкрепа на бежанци на фондация "За доброто";

Тетяна, която напуска Украйна, след като ракета разрушава жилището й и след като току-що е преодоляла тежко онкологично заболяване. У нас обаче тя среща любовта и заедно с приятеля си очакват дете през тази пролет, защото животът трябва да продължи!

Във филма участва и националният посланик на УНИЦЕФ България – актрисата Елена Петрова.

„Нашият документален филм е жест на благодарност към България и призив към хората чрез солидарност, приятелство и възможности да осъзнаят силата си да променят света“, отбеляза още Кристина де Бройн. 

От самото начало на войната УНИЦЕФ работи с държавата, с дарители, местни организации и общности и партньори в България, за да предоставя спешна подкрепа и услуги на семействата, бягащи от войната. Миналата година УНИЦЕФ достигна до 60 000 деца и родители бежанци с психосоциална подкрепа, правна помощ и достъп до социални услуги. Тази учебна година УНИЦЕФ осигури на 5000 украински деца бежанци достъп до образование чрез подкрепа за записването им в българската образователна система, създаде и временни пространства за учене в страната. За да подкрепи най-уязвимите, УНИЦЕФ и партньори осигуриха за 15 000 деца и семейства топли дрехи, одеяла, хигиенни материали и друга хуманитарна помощ в София, Пловдив, Варна, Бургас и др.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Адвокат Драгомир Ошавков: Напускам Движение 21, но няма да чуете лоша дума от мен
  25.02.2023 10:32      

Политическата криза ще завърши със свикване на Велико Народно събрание, смята екс-депутат