Четвъртък, 20 Апр 2023
    
Общество

15 000 дръвчета раздават в събота в Бургас

  19.01.2023 15:24  
15 000 дръвчета раздават в събота в Бургас

15 000 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Бургас и региона ще подари Гората. Бг във втората си кампания за Бургас.

 

В събота от 14 часа до Часовника  ще бъдат подарени плодни - сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебки (дива череша), орехи, както и липи, дъбове, явори, люляци, златен дъжд, акация, шестил (норвежки клен), и др.

 

Идеята е да се достигне до 3 млн. дръвчета в България, като в момента са засадени 2,2 млн. и Бургас и областта да станат по-зелени, красиви и чисти.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират, обясняват организаторите.

 

Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Ще бъде качена и тук в събитието.

Да, ще може да получите по колкото искате дръвчета - 10, 20 или колкото можете да засадите 

Моля, носете си използвани, но здрави найлонови пликове/торбички/малки чували, допълнително ще помогнете на природата и ще запазите дръвчетата, призовават организаторите.

 

С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:
1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.
4. При възможност ще споделите снимки от засаждането/развитието на дръвечета директно в нашата група: Гората.бг - група.
6. В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
8. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Диана Саватева: Страхувам се от скоростта, с която преминаваме през живота и която ограбва от нас възможността да бъдем създатели
  18.01.2023 10:23      

Поетът улавя дори и най-малката вибрация – на средата, на хората около себе си