Сряда, 19 Апр 2023
    
Култура

Тони Димитрова слага началото на новата театрална година в Бургас

  18.01.2023 15:27  
 Тони Димитрова слага началото на новата театрална година в Бургас

"Съвсем проста история" на украинската авторка Мария Ладо е първото заглавие на Драматичен театър „Адриана Будевска” в новата 2023 година. Театралната публика в Бургас ще може да я гледа премиерно на 19-и януари от 19.00 часа.

„Винаги е празник и удоволствие, когато работим с Тони Димитрова. Отдавна търся подходящ текст. Всички актьори пеят, защото жанрът е музикална драма, но тя има водеща роля. Една интересна пиеса, която е близка до историята за Ромео и Жулиета. В нея има хумор, тъга и се съпоставя моралът на хората и животните.”, това сподели Борислав Чакринов - режисьор на спектакъла и директор на ДТ „Адрина Будевска”.

На сцената ще видите обичаната Тони Динмитрова, Зорница Константинова, Димитрина Тенева, Иван Григоров, Асен Лозанов, Иван Савов, Невена Цанева, Пепа Николова, Стоян Памуков, Никола Парашкевов,

Великолепната музика към спектакъла е сътворена от композитора Мариан Нечак.

"Съвсем проста история" от доста години се играе на много европейски и световни театрални сцени и неизменно получава горещото одобрение на публиката и дълъг сценичен живот. Авторката много умело е вплела в сценичното действие хора и животни. И на фона на безусловния морал на животните, успява да постави много въпроси за нас, хората - доколко десетте божии заповеди успяват да регулират съвременния ни живот, доколко сме способни да обичаме, да сме толерантни към различните, да живеем като общество. Всъщност една не толкова проста история.

Това е поредната роля, която певицата играе с трупата на морската Мелпомена. "Сега обаче това не е представление, в което Тони е само певица, защото всички актьори пеят. Сега тя е по-близо до героинята", допълва още Борислав Чакринов. Той за първи път се среща с пиесата преди 10 години във Враца, когато тя е поставена на театралната сцена там от Любчо Георгиевски. "Сега дойде времето да я поставя и аз. Това не е политическа акция, защото преди това имахме премиера на руска пиеса", обясни директорът на ДТ "Адриана Будевска". Авторката на "Съвсем проста история" е украинка, която живее в Киев. "Очаквах я да дойде за премиерата, но няма да успее, защото там е доста студено сега. Така или иначе напролет ще го направи", поясни Чакринов.

"Отдавна ми се разказват вълнуващи истории, истории за животни и хора. Пиесата е тежка мелодрама, в която плачът е оздравителен", разказа Борислав Чакринов.

Действието се развива в един обор и разказва за враждата между две съседски фамилии. И като всяка истории, и в тази има любов. Героинята на Тони Димитрова накрая полита, след като прасенцето бива заклано по Коледа и се превръща в ангел.

"Накрая младенецът се ражда, вали сняг и всичко става бяло и чисто. И това не е просто хепиенд. Не е просто театър. Аз вярвам, че е възможно", допълва Борислав Чакринов.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Милева:Мигрантите по границата ни с Турция - 5 пъти повече в сравнение с 2021
  16.01.2023 15:12      

През 2022 г. има петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница в сравн