Сряда, 19 Апр 2023
    
Общество

След ремонт с европейски средства: Влакове у нас ще пътуват със 160 км/ч

  18.01.2023 12:07  
След ремонт с европейски средства: Влакове у нас ще пътуват със 160 км/ч

Реконструираният участък край Чирпан е с дължина 37 км

 

Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните дейности на ЖП линията Оризово-Михайлово, част от линията Пловдив-Бургас, която се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година“.

Ремонтните дейности в участъка стартираха през май 2021 г. и са част от плановете за увеличаване на достъпността, бързината и екологията, към които се стреми Европейският съюз при реализирането на мащабни проекти за реконструкция и модернизация на ЖП сектора в България.

„Всичко това е за хората. Екологично чисто е и запазва нашата околна среда. Искаме да намалим с 90% нивата на въглероден диоксид в транспорта в Европа до 2050 г. Един от начините да го постигнем е именно жп транспортът. Европейските инвестиции в българската транспортна инфраструктура са от изключителна важност за повишаване на сигурността, бързината и удобството на пътниците“, коментира Агнес Монфре, представител на Европейската комисия.

Реконструираният участък край Чирпан е с дължина 37 километра и вече е изградена двойна железопътна линия по трасето.

„Първо ще постигнем по-висока скорост на движение на влаковете – средната скорост на движение от Пловдив до Бургас ще бъде 145 км в час“, обяви и Иван Бакалски, ръководител на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“.

„На първо място безопасност, на второ място – екология“, изтъкна предимствата на реконструкцията и министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. „Железопътният транспорт е най-екологично чистият транспорт и е абсолютен приоритет на Европейския съюз, в това число и на България, като член на ЕС“, добави той.

Проектът предвижда изграждане на нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.

Грижата за културното наследство е също част от съпътстващите дейности по оперативната програма. Край Чирпан са открити шест археологически обекта от различни епохи, които са проучени от археолозите.

„Те датират от VI-то хилядолетие преди Христа до 14 век от новата ера, тоест от времената на Второто българско царство“, обясни археологът Петър Лещаков.

При ремонтите на гара в Стара Загора пък бе открита капсула на времето, вградена в строежа на сградата преди повече от 40 години. Тя ще бъде запазена и върната на мястото си с ново послание към бъдните поколения.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Диана Саватева: Страхувам се от скоростта, с която преминаваме през живота и която ограбва от нас възможността да бъдем създатели
  18.01.2023 10:23      

Поетът улавя дори и най-малката вибрация – на средата, на хората около себе си