Четвъртък, 20 Апр 2023
    
Созопол

Започва ремонтът на созополската улица „Виа Понтика“

  19.01.2023 13:36  
Започва ремонтът на созополската улица „Виа Понтика“

Първата копка на проекта бе направена днес, очаква се дейностите да приключат до началото на лятото

 

Днес се състоя церемония за полагане на символична първа копка за реконструкция и ремонт на ул. „Виа Понтика“ в  Созопол - инфраструктурен проект с голямо обществено значение. Кметът Тихомир Янакиев и управителят на фирмата-изпълнител Веселин Господинов представиха проекта и дейностите, които той обхваща, след което традиционно бе счупена бутилка шампанско и направена първата копка. На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Георги Пинелов, общинските съветници Димитринка Господинова, Станимир Андонов и Желязко Иванов, зам.-кметът Румен Кисьов, служители на Общинска администрация и  представители на фирмата-изпълнител.

Проектът стартира своята реализация след като Община Созопол успя да се пребори за финансиране и през изминалата година сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и след като бяха проведени необходимите административни процедури за избиране на изпълнител. Реконструкцията на цялата улица е разделена на два етапа, като обект на договора е северната част с дължина близо 2 км.

Инвестиционният проект за реконструкцията и ремонта на ул. “Виа Понтика“ – Етап 1, на стойност близо 3 млн. лв., бе поискан от Община Созопол за целево финансиране поради изключително лошото експлоатационно състояние на настилката, бордюрите и тротоарите. В последните години съседните парцели на пътния участък се застрояват активно с жилищни сгради и хотели и това допълнително допринася негативно за състоянието на пътя. Сумата, която МРРБ отпусна на местната администрация, обаче е 1,5 млн. лв., което съответно ще осигури изпълнението на половината от планираното за ремонт трасе.

Към настоящия момент трасето е с множество дупки, нарушена цялост на асфалтовия пласт вследствие на прокопаване, образувани са единични и мрежовидни пукнатини, силно деформирана е пътната повърхност, а в определени участъци недостатъчен габарит. Уличната настилка е силно замърсена с почвени отлагания и строителни отпадъци вследствие на липсата на отводняване на участъка, както и по причина на непрекъснато преминаващата строителна механизация, включително самосвали излизащи от парцели в процес на изкопни работи.

Основна цел на проекта е отстраняването на всички повреди и повишаване носимоспособността на уличната конструкция във връзка с повишеното и променено по вид транспортно натоварване и за осигуряване на максимален експлоатационен период.

Съществуващата инфраструктура ще бъде приведена във вид, който максимално да удовлетвори комуникационните потребности на живущите в населеното място, коментират от Общинска администрация.

Изграждането на нови и ремонта на съществуващите тротоари е една от основните дейности по ремонта на улицата. Проектът предвижда изпълнение на тротоари от двете страни на платното. Изградени ще бъдат участъци с „понижени" бордюри и преходни рампи, за да се осигури движението на хора с увреждания, инвалидни и бебешки колички.

С реализирането на този проект ще бъде оптимизирана организацията на движението и ще бъде подобрена безопасността за всички участници в него, категорични са от Общинска администрация.

 

 


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Диана Саватева: Страхувам се от скоростта, с която преминаваме през живота и която ограбва от нас възможността да бъдем създатели
  18.01.2023 10:23      

Поетът улавя дори и най-малката вибрация – на средата, на хората около себе си