Четвъртък, 13 Апр 2023
    
Бургас

Грипна ваканция или онлайн обучение

  11.01.2023 11:17  
Грипна ваканция или онлайн обучение

Дона МИТЕВА

По-добре обявените от регионалния  щаб  за борба с грипа и острите респираторни заболявания дни от 12 до 17 януари да бъдат неучебни, смятат учители и директори от Бургас.

„Разговарял съм с колеги директори, а и с екипа учители от училището, което ръководя, че е по-добре обявените дни да са неучебни. В Основно училище "Найден Геров" имаме в момента само 10%  отсъстващи ученици, като не всички са заболели. Има и такива, които отсъстват по семейни причини. Но там, където наистина болните са много и учениците имат бележка от лекаря -  няма как да стоят пред компютрите и да участват в учебния процес когато е от дистанция. Това означава, че ако се преподава материал, една част от учениците ще го изпуснат. Не може едно дете с температура и кашлица да кара часове“, коментира Лазар Налбантов, директор на ОУ „Найден Геров“.

В това училище, където се учат 600 деца, преди коледната ваканция е имало много болни и учители и деца. Сега повечето болни са от начален етап.

„До момента разполагаме само със заповедта на РЗИ – Бургас. Чакаме заповедите на министъра на здравеопазването и на министъра на образованието. На този етап  ги нямаме. Вероятно всеки момент ще ги получим. Важно е да ги има, за да знаем каква организация се прави, защото извън учебния процес има и олимпиади, там каква организация ще се прави – ще се отлагат ли?  При индивидуалните форми как ще се процедира. Освен това родителите недоволстват. Те искат да знаят как да си направят организацията за тези четири дена. Дори при онлайн обучението в първи и втори клас със сигурност трябва да има възрастен при обучението“, допълва Налбантов.

При варианта за обучение от дистанция в училището се обмисля да се правят повече упражнения, за да не се взема нов материал, защото болните ще загубят. „За нас най-добре е да бъде ваканция.Четири дни няма да се отразят на учебния процес, има достатъчно резерви. Имаме и опита, добит през годините за преструктуриране на материал“, заключава директорът.


Анкета

Мнения

Мнения Поморие
Кметът на Поморие Иван Алексиев: Управляващите оперативните програми  да работят с нашето темпо
  10.01.2023 15:39      

Ние не усвояваме евросредства, ние ги влагаме в проекти за общността &nb