Вторник, 11 Апр 2023
    
Мнения Поморие

Кметът на Поморие Иван Алексиев: Управляващите оперативните програми да работят с нашето темпо

  10.01.2023 15:39  
Кметът на Поморие Иван Алексиев: Управляващите оперативните програми  да работят с нашето темпо

Ние не усвояваме евросредства, ние ги влагаме в проекти за общността

 

Силвия ШАТЪРОВА

Имам молба към управляващите оперативните програми -да работят с нашето темпо, защото всички кметове в областта бързаме, заяви кметът на Поморие -Иван Алексиев по време на конференция в Бургас „Европа в България: Общо бъдеще". Форумът бе организиран от БТА.

Той допълни, че общините и кметовете не усвояват евросредства, а ги влагат във важни за общността проекти. В  Поморие, и общината нашите жители могат да покажат важни такива проекти, от които се възползва общността.

"Ние имаме срокове. И когато управляващият орган бави даден проект с чисто процедурни изисквания и ние пропуснем два месеца, за нас това е много. А през последните две години ни забавиха с доста месеци. Нека се направи усилие да се догони темпото, с което работят общините. Ако не може - нека се направи един управляващ орган. Така общините ще могат да реализират проектите си", каза Алексиев.  

Според него в момента Поморие има 10 проекта по линия на Местна инициативна група, които все още се разглеждат от управляващите органи. "Пропуснахме миналия сезон, за да изпълним тези проекти. Те бяха предимно атракционни, а това щеше да доведе до повече туристи. Виждайки как се бавят в момента процедурите, вероятно ще пропуснем и този сезон", каза кметът на Поморие. 

Той е на мнение, че трябва да се разгледа внимателно и разпределението на районите за развитие на страната в следващите години. 

"Градове като Поморие и Созопол попадат в така нареченото четвърто йерархично ниво, на първо е София, а в трето ниво са над 30 града, които не е ясно по какъв принцип са избрани. Ние в четвърто ниво работим общо взето основно по Програмата за развитие на селските райони. Ето това са елементи, които са дребни на пръв поглед, но водят до големи проблеми, до пропуски в реализирането на програмите", допълни още Иван Алексиев. 

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Мая Сариева, КНСБ – Бургас:  Тази зима ще бъде по-тежка от предходната
  08.01.2023 16:38      

  Хората ще продължават да губят покупателна с